wedd

Svadbeni običaji razlikuju se od zemlje do zemlje. Kod nas, na primer, veselje traje i po nekoliko dana, a u Indiji je svadba turistička atrakcija

Engleska

Mlada u cipelama ima po jedan peni – za sreću. A ako odžačar dođe na venčanje i poljubi mladu, taj brak će biti srećan. Običaj je iz vremena Džordža III, kad su konji izmakli kontroli i odžačar spasao kralja. Tada je kralj dekretom proglasio odžačare za donosioce sreće.

italia

Italija

Mladoženjini drugovi čine sve da mladoženji bude neprijatno i da se zbuni. Najčešće mu u šali govore kako ga je mlada ostavila. Onda mu iseku kravatu i svatovima prodaju delove ne bi li finansirali medeni mesec.

Francuska

Najbolji prijatelji mladenaca posle venčanja se okupe ispred prozora i iz sve snage lupaju u šerpe dok ih ne puste unutra na piće – čine sve da „pokvare” prvu bračnu noć.

Poljska

Kao i kod nas, mladoženja i njegovi svatovi ne mogu da uđu u kuću kod mlade dok ne ispune uslove – kod nas mladoženja mora da obori jabuku, a kod njih čuvarima kapije mora da dâ dovoljno votke.

Škotska

Mladoženja u nekim krajevima nosi na leđima korpu punu kamenja sve dok se mlada ne smiluje da ga poljubi.

grcka

Grčka

Velika je sramota ako na svadbi ima manje od 300 gostiju, tako da mladenci pozovu celo selo i svu rodbinu. Njihovi običaji u vezi s hranom i poklonima za svadbu maltene su identični našim.

Maroko, Tunis i Alžir

Mlade započinju dan svadbe ceremonijalnim pročišćenjem, odnosno kupanjem u mleku, posle kojeg ruke i stopala detaljno iscrtaju kanom.

Estonija

Mladoženji vežu oči i okreću ga u krug, a on treba na nečiju glavu da spusti šešir. Ako je to neoženjen muškarac, sledeći se ženi.

Rusija

Mlada i mladoženja trkaju se do tepiha na kojem polažu zakletve. Ko pobedi, biće glavni u kući.

mlade

Letonija

Mladu „kidnapuju” i mladoženja mora da plati otkup (da otpeva pesmu ili plati turu pića) kako bi mu je vratili.

bengali

Bengal

Mlada ima obavezu da za svadbeni ručak pojede jelo pripremljeno s krvlju iz mladoženjinog prsta.

venec

Venecuela

Mladenci se iskradu sa svadbe, ne pozdravivši se ni sa kim – veruju da to donosi sreću.

japan

Japan

Mlade menjaju odeću nekoliko puta tokom dana.

tanjir

Finska

Majka mladoženje drži tanjir na glavi kad mladenci započnu prvi ples. Tanjir padne, i na koliko parčica se polomi, toliko će dece biti u braku.

coin

Švedska

Mladina majka daje mladi zlatan novčić za desnu cipelu, a otac srebrni za levu – mladenci će biti situirani.

(M. L)

Podeli s drugima