mortals

Dugo smatrane za najbizarniju egzotiku („joj, šta će one tamo?“), žene u metalu više nisu kuriozitet. Na primeru svežeg sveženskog trija iz Bruklina, pol i kvalitet još uvek nisu u željenoj korelaciji, uprkos jasnim naznakama za tako nešto u bližoj budućnosti

Od Lite Ford preko grupa Vixen i Girlschool do Kittie, od Doro Petsch preko pevačica grupa Holy Moses i Fuck the Facts (zaboravih im imena) do Angele Gossow, Tarje i njenih „dobra vila“ klonova (čiji koreni sežu do briljantnih The 3rd and the Mortal), Ihriel te basistkinja Sean Yseult, Val Ium i Rayne pa članica grupa Ludicra, Grayceon, Kylesa, Electric Wizard, Helms Alee – žena u metalu, fakat, ima: čak i na Balkanu početkom devedesetih beležimo slučaj sveženske beogradske grupe sjajnog imena (i ne baš tako dobrog zvuka) PMS. Poslednji u ovom sve većem nizu je bruklinska trojka Mortals, takođe sačinjena isključivo od članica, koja se nedavno oglasila svojim drugim albumom (prvim „pravim“) za renomiranu izdavačku kuću Relapse.

mortals-relapse

Gledano iz daljine, sve lampice se pale – ove žene muziku shvataju kao hobi, i žive paralelne živote baveći se zanimanjima koja i nisu uobičajena za prosečnu metalku – jedna članica je producent na radio stanici, druga je diplomirani politički filozof koja se sa uspehom bavi „ozbiljnim novinarstvom“ i publicistikom (napisala knjigu o naličju industrije odeće) (pokušavao sam da se setim nekog domaćeg pandana i s propratnim osećajem nelagode shvatio da trenutno nemamo takvu novinarku mlađu od, recimo, 35 godina), a treća je dizajner u fabrici čarapa na Menhetnu. Dovoljno za roman, dakle ne škodi imidžu. Na sve to, spot za prvu, izvanrednu pesmu View From a Tower je odličan, reputacija etikete uliva poverenje, naslov albuma fenomenalan…

Teško je jednom rečju opisati zvuk koji nude Mortals, ali ako već mora, neka to bude – ekstrem.  U nešto dužem pojašnjenju, recimo da se radi o kompleksnom miksu sludge i black metala s jedne i hardcore i crust punka s druge strane, što ne čudi toliko budući da su se članice upoznale u obližnjem Sirakjuzu, poznatom po živoj hardcore sceni (dovoljno je reći da žive legende veganskog pokreta Earth Crisis dolaze baš odatle). Ovaj toponim pomalo i otkriva uočenu sklonost devojaka ka tehnički zahtevnim aranžerskim rešenjima koji se ogledaju u iscepkanosti pesama na nekoliko različitih delova različitog tempa. Ono što im svakako ide u plus je brutalna jednostavnost/ubistvenost rifova i snalažljivost prilikom njihovog sklapanja u jednu koherentnu, organsku celinu. Na papiru, tako bi trebalo da zvuči svaki metal najviše klase.

Nažalost, pri bližem promatranju, pomenuta, uvodna pesma koja je odabrana za video singl je i najbolje što u ovom trenutku bruklinska trojka ima na lageru, i ostatak ponude na Cursed to See the Future ni po čemu se posebno ne izdvaja od malog triliona svežih albuma koje možete pokupiti sa prvog bloga u virtuelnom komšiluku. I tu se negde ogleda i glavni simptom krize u kojoj se (između ostalog i) metal nalazi od ne tako davne internet provale – ponuda ni u kom slučaju ne prati potražnju.

Mortals će na domaćem terenu pokušati da se izbore za mesto pod suncem ubitačnim turnejama koje su za sada ograničene na severnoamerički kontinent. Potencijal nije upitan, a učestale svirke su najbolji način da se on izbrusi i pretvori u kvalitet, koji bi trebalo da rezultuje još upečatljivijim pesmama od ovih ispod.

(M. N)

Podeli s drugima