Lekoviti pelin


Ako imate probleme sa zdravljem, evo biljke koja je maltene univerzalni lek, ali je pelin najdelotvorniji kao lek za napaćen želudac


Pelin poboljšava opšte stanje organizma. Neki travari bez pelina ne mogu da rade jer leči skoro sve bolesti: reumu, depresiju, anemiju (malokrvnost), poremećaje mesečnog ciklusa kod žena, dobar je za jetru, žuč, bubrege, bešiku, ako patite od nesanice… Malo je gorak, ali je spas.

 

Čaj od pelina

(poboljšanje opšteg stanja organizma)

Jednu manju kašiku pelina sipajte u pola litra vrele vode, za 10 minuta procedite i pijte po jednu kašiku s malo meda 3-4 puta dnevno. Ako vam je čaj jak, sipajte manje pelina u vrelu vodu ili neka manje vremena stoji u vodi. Ukoliko vas muči želudac, ne stavljajte med.

 

Čaj od iste količine pelina i nane preporučuje se u slučajevima trovanja hranom. Najbolji je za želudac, VAŽNO: Ne koristite istovremeno pelin i preparate za bolje gvožđe!kod želudačnih tegoba koje prati nadutost, pojačava apetit, izlučuje želudačni sok…

 

Ipak, budite oprezni – nikad ne koristite pelin duže od sedam dana, napravite pauzu od nekoliko dana, još bolje 1-3 nedelje, pa krenite ponovo. I doze su veoma važne. Na primer, malo pelina će vam povisiti krvni pritisak, a veće količine će ga spustiti. Takođe, ne bi trebalo da ga koriste ljudi s rizikom od moždanog udara i trudnice (u srednjem veku koristio se kao abortivno sredstvo).

 

Pelin vino

(oboljenja želuca, manjak želudačne kiseline, nadutost)

15-20 g pelina

1 l crnog vina

Pelin držite u vinu deset dana, uz svakodnevno mućkanje, pa procedite. Uzimajte po jednu rakijsku čašicu natašte, pre doručka.

 

Narod je u stara vremena stavljao sušene listove pelina u jastuk kako bi mirnije spavao, a deci su spavala na takvom jastuku kad su prehlađena, kašlju i imaju zapušen nos.

Ova biljka je u svojoj latinskoj varijanti dobila ime Artemisia absinthium, po grčkoj boginji Artemidi. Olimpijski pobednici pili su vino u koje je potpoljen pelin, što je bila čast koju treba zaslužiti. Rimljani su pelin stavljali u sandale, verovali su da tako čuvaju i neguju stopala.

 

Parna kupka za noge

(protiv menstrualnih bolova)

50 g pelina

50 g lavande

5 l vrele vode

Pomešajte pelin i lavandu, prelijte vodom, poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite, po potrebi dodajte još vrele vode i stavite noge u kupku na 10-20 minuta. Poželjno je da popijete i čaj od kantariona.

 

Ako želite mešavinu lekovitog bilja, pelin se dobro slaže sa žalfijom, nanom, koprivom, lavandom…

 

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *