euridika

Venera u Jarcu se približava konjunkciji sa Plutonom i kvadratu sa Uranom u Ovnu. Egzaktni aspekti između ovih planeta odigraće se 21. decembra, ali već narednih dana počinje njihov uticaj

Jelena Studen Vojvodić

Činjenica da se ovi aspekti odigravaju u Ovnu i Jarcu, govori o preprekama i izazovima između onoga što želimo i onoga što predstavlja stvarnu i činjeničnu stranu. Slično kao kada se suočavamo sa izazovima kako bi se pokrenuli iz one tačke u kojoj se nalaze naše želje, jer nailazimo na prepreku koja je realno prisutna. Iz situacija poput ove verovatno je i nastala ona misao „želje su jedno, ali realnost je nešto sasvim drugo“, jer Ovan predstavlja pokretački impuls, koji je vođen strašću i željama, a Jarac predstavlja tvrdi bedem realnosti. Ova dva znaka govore o borbi između onog koji neiskusan i ponesen mladalačkim duhom, gde je sve dopušteno i onog koji je zreliji i iskusniji i zato ne dopušta sve, jer se trudi da ima kontrolu nad sobom i životom. Kada je Uran u Ovnu, onda je i mladalački duh burniji, ekstremniji i dopušta svaki rizik, pa i ideje da bi se uzdigla strast i želja. Slično kao kada je želja predvodnik da bi tek nakon nje iz nje proizlazilo i sve drugo. Venera u Jarcu govori o osećanjima, koja su povezana sa sigurnošću i koja su kao takva oprezna i razumna. Tamo gde je Venera, tu se susrećemo sa osećanjima, koja u nama pokreću lepotu, zadovoljstvo i simpatije. Ona je tu da bismo osetili dopadanje i sviđanje i zato ova planeta donosi i osećanje radosti, jer ćemo se uvek obradovati nečemu ili nekom ko nam se dopada. Zato Venera u Jarcu osećanja radosti, uživanja i zadovoljstva poistovećuje sa sigurnošću. Imam siguran posao. Imam sigurnu vezu. Čuvam svoj status i položaj, jer mi daje osećaj sigurnosti. Zadovoljna sam u vezi, jer imam čvrst oslonac. Želim da uživam do duboko u starost, a to mogu samo uz oprezan, razuman i mudar pristup. Cenim praktične vrednosti. Cenim sve ono što donosi stabilnost, trajnost i sigurnost. To je Venera u Jarcu. Međutim, konjunkcija sa Plutonom i kvadrat sa Uranom. može sve ovo uzdrmati i korenito promenuti pristup prema svemu ovome.

Venera je ljubav i lepota,a kada se Pluton, kao gospodar Podzemlja, sretne putem konjunkcije sa Venerom, dolazi do spajanja tame i dubine sa osećanjima, a zbog kvadarata sa Uranom partner u vezi menja dosadašnji koncept ljubavi ili želi da menja nešto u vezi, što kod drugog partnera izaziva ljubomoru, posesivnost i želju za kontrolom, jer oseća pretnju kroz mogući gubitak ili napuštanje. Razdvajanje, udaljavanje ili raskid pod uticajem ovih aspekata je noćna mora, ali i pročišćenje ili prekretnica. Trenutak kada treba eleminisati sve ono što nije zdravo u vezi i odnosu ili eleminisati konkretno vezu i partnera i potpuno se udaljiti.

Pluton ide u krajnosti i ekstreme i zato on funkcioniše po sistemu eliminacije i „ili – ili“. Ili, mi se dopadaš, tako da ću opsesivno da te doživljavam ili mi se ne dopadaš, pa ću morati da te eleminišem. Ili, ću se uliti ceo u tebe ili ću se potpuno udaljiti, tako da me više nema. Prelaz Venere preko Plutona je slično kao kada vas neko pomera iz korena, slično kao kada ne možete da odvojite pogled od nekoga, koga u tom trenutku osećate kao da je ceo život bio u vama ili kao da se poznajete godinama, a u stvari ste se prvi put videli. Ovo važi za one koji nisu u vezi, ali i za one koji su u vezi, pa im se dešava paralelno, ali i za one gde pomeranje iz korena predstavlja radikalne promene ili kraj. Naravno, mnogo toga zavisi od vaše natalne karte, jer neko može ove aspekte osetiti i u odnosu na finansije, posao, karijeru ili status, jer se konjunkcija odigrava u zemljanom znaku. Međutim, zemlja se bavi sa sigurnošću, pa šta god da je u pitanju, sigurnost može biti uzdrmana.

Pluton u konjunkciji sa Venerom predstavlja fatalnu vezanost, a s obzirom da će ova konjunkcija biti u kvadratu sa Uranom u Ovnu, istovremeno se javlja bes i ljutnja, jer ne možemo tako lako da izađemo iz ovakvih emocija, osećanja ili odnosa, što dodatno pojačava napetost i nervozu. Slično, kao da smo želju za promenom i individualnošću potisnuli i ona se sada pojavljuje kao senka u momentima kada to uopšte ne očekujemo, što se manifestuje kroz tenzije i napetost u vezi i bliskim odnosima. Slično kao kada iznenada, bez najave i objašnjavanja, ustajete i odlazite, ako treba i u pola noći ili na sred ulice, jer uopšte nije bitno ni vreme, a ni uslovi u kojima se nalazite. Jarac je povezan sa prošlošću, tako da se opet pojavljuju pitanja koja smo odlagali ili pokušali da zaobiđemo i gurali ipod tepiha, odlagali u podrume, a koja sada mogu da aktiviraju ekstremna rešenja, jer se negde duboko iz nas pojavljuje želja za promenom. Zbog toga, ovakva konfiguracija aspekata ukazuje i na konačnost kao kraj u bliskom odnosu. Obično nešto treba da umre i dođe do kraja, do one tačke gde se kraj i početak nalaze kao jedno. I u okviru postojeće veze neki stari koncepti mogu simbolički umreti, što je put da dobijete odgovor na pitanje „Šta u stvari ljubav treba da bude?“, koji vam je sada potreban. Međutim, ovaj tranzit govori i da ćete zaista želeti odnos ispunjen jakim intenzitetom, strašću i opsesijom, razuzdani seks, opasnu i prikrivenu strast. Romeo će da traži svoju Juliju, a Julija svog Romea. Osećanja, emocije i veza od vas prave zarobljenika, kada je Venera pod uticajem Plutona, ali zbog kvadrata sa Uranom, ovo je i oslobađanje iz veze u kojoj ste bili zarobljeni ili opčinjeni magijom, čarima i energijom Plutona. Silazak niz stepenice ili otvaranje vrata koja vode u podzemlje, može biti i oslobađanje.

Podeli s drugima