Handcuffs+on+Keyboard

Sa 49 zatvorenih novinara  u 2013. evroazijska zemlja je u samom vrhu, slede Iran sa 35, odnosno Kina sa 32 novinara iza rešetaka, prenosi u svom godišnjem izveštaju njujorški Komitet za zaštitu novinara.

Iako je reč o smanjenju u odnosu na oktobar 2012. kada je u zatvoru bio zatočen 61 novinar, odnosno krajem prošle godine kada ih je iza rešetaka bilo 49, Turska je drugu godinu za redom svetski prvak u netoleranciji prema medijskim radnicima. I u Iranu je u odnosu na 2012. deset novinara manje u zatvoru. Od ukupno 211 zatvorenih novinara u svetu, što je drugi najgori rezultat u istoriji, više od polovine služi kazne u zemljama koje su se našle na prva tri mesta.

imprisoned_2013

Četvrta je Eritreja sa 22 novinara, a slede Vijetnam sa 18 i  Sirija sa 12 zatočenika. Azerbejdžan ih ima osam, a Kirgistan četiri. Izrael s Okupiranim Palestinskim Teritorijama i Indija imaju po 3, dok su u Rusiji zatvorena dva novinara. I u Sjedinjenim Američkim Državama slobode je pre dva meseca lišen Roger Šuler, bloger specijalizovan za korupciju u republikanskim krugovima u Alabami, koji se oglušio o odluku suda da ne objavljuje priču o vanbračnoj aferi sina nekadašnjeg guvernera ove savezne države, i po svemu sudeći, budućeg kandidata za ovu funkciju.

Na Balkanu jedini medijski zatvorenik je Makedonac Tomislav Kezarovski, nekadašnji novinar Reportera 92, sada zaposlen u listu Nova Makedonija, koji je u maju 2013. uhapšen zbog optužbe da je otkrio identitet zaštićenog svedoka u slučaju ubistva 2005. godine, iako je sam svedok negirao da je imao zaštitu države u vreme pisanja spornog teksta, pošto je istu dobio tek pet godina kasnije.

Od 52 ubijena novinara u 2013, polovina je izgubila život u Siriji. Šest ih je ubijeno u Egiptu, a pet ih je izgubilo život u Pakistanu. Slede Somalija sa četiri, odnosno Brazil i Irak sa po tri ubijena novinara. U prethodnih pet godina 456 novinara je zatražilo azil – najviše iz Irana (82), Somalije (70) i Etiopije (45). Azilanti su u najvećem broju slučajeva novi dom našli u SAD (111), Keniji (63) i, zanimljivo, Turskoj (33).

Infografika: CPJ

Podeli s drugima