patrik-macek: Petrov, Karamarko, Orešković


Pokušaj komentiranja hrvatskog kaosa


Zoran Tučkar

Skoro svatko tko je gledao film Reservoir Dogs sjeća se scene u kojoj svi drže uperene pištolje jedan u drugog. Potrebno je da netko opali prvi pa da svi poginu. Tako izgleda trenutno stanje u hrvatskoj vladi u kojoj njen predsjednik poziva potpredsjednike da podnesu ostavke, a jedan od dvojice potpredsjednika proziva predsjednika da mu ne vjeruje, a potpredsjednici jedan drugom poručuju kako moraju otići iz vlade. Pri tome je predsjednik vlade postao čovjek koji uopće nije sudjelovao na izborima, nego je doveden na vlast dogovorom dvojice političara, koji su, pogađate, aktualni potpredsjednici vlade.

Stanje se opasno zakuhavalo protestima motiviranima time što je aktualna vlada zaustavila reformu hrvatskog obrazovanja, od mnogih za koje se zalagala, jedinu koja je bila u konkretnom procesu i progresu. Šuplja i politikantska objašnjenja iz redova vladajuće koalicije samo su dolila ulje na vatru koje je potaklo cca 40.000 građana da izađu na ulice i pruže podršku stručnoj skupini koja je provodila reformu. Jasno, motivi nisu bili samo radi boljeg obrazovanja, nego su poslužili i kao prilika da se iskaže masovno nezadovoljstvo, jer je predsjednik najveće stranke vladajuće koalicije uhvaćen s prstima u korupcijskom skandalu, njegov zamjenik u stranci je diplomirao s nevjerojatno sličnim diplomskim radom kao kod starijeg kolege na policijskoj akademiji. Tu je još i proustaški usmjeren ministar kulture, nesposobni ministar obrazovanja koji ne plaća obavezne stipendije studentima slabijeg imovinskog stanja, ministar zdravstva koji želi dići cijenu dopunskog zdravstvenog osiguranja – sasvim dovoljno da hrvatskoj „poštenoj inteligenciji“ bude pun kufer svega.

Najviše putra na glavi ima Tomislav Karamarko, šef HDZ-a i prvi potpredsjednik vlade (upravo mu tako glasi titula). Novinari su iskopali da je, u vrijeme dok je bio šef oporbe u hrvatskom parlamentu, njegova partnerica (a sadašnja supruga) primala novac „za konzultacije“ od lobista naftne kompanije MOL, koja je pod dvojbenim okolnostima preuzela dio hrvatske naftne kompanije INA. Karamarkova tadašnja partnerica, a sadašnja supruga, niti u jednom drugom slučaju nije radila bilo kakve slične konzultantske poslove sličnog tipa ili iz slične branše. Kad je došao na vlast, Tomislav Karamarko je zastupao stajališta koja su veoma slična stajalištima iz grupacije MOL u domeni rješavanja problema privatizacije firme INA od strane MOL-a. Oko ovog problema privatizacije se još vuku repovi, a svoju ulogu pred hrvatskim sudom treba objasniti bivši premijer Ivo Sanader, u čijoj je vladi sjedio Tomislav Karamarko kao ministar unutarnjih poslova.

Tomislav Karamarko je poznat i po nedemekratskim stajalištima („svatko će unutar svoje kuće moći misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne“), kao i po inovativnom konceptu morala koji je po njemu relativna kategorija, a bome i po izjavi da zakoni ne vrijede za sve jednako (ma koji zakon, to su branitelji).

karamarko

Najveća oporbena stranka u hrvatskom parlamentu – SDP, pokrenuo je proces iskazivanja nepovjerenja Tomislavu Karamarku zbog njegovog odnosa s kompanijom MOL, i kako sada stvari stoje, vrlo vjerojatno će Karamarku biti izglasano nepovjerenje jer je HDZ-ov partner iz vlasti – MOST, odlučio Karamarku iskazati nepovjerenje. Trenutno se Karamarko i HDZ najviše oslanjaju na eventualnu koaliciju sa strankom Milana Bandića i nekoliko predstavnika manjina, s kojom bi možda mogli održati kakvu-takvu većinu u Saboru – naravno ako Milan Bandić uspije bar deset ljudi iz parlamenta privoljeti da se njemu priklone i onda kako-tako s HDZ-om preživjeti ovaj napad iz oporbe, kojem će se, da podsjetim, pridružiti i dio vladajuće većine. Aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić također ima repove i afere iza sebe, i vjerojatno je suradnja s HDZ-om pokušaj da se jedni i drugi spasu od neželjenih revizora i sudskih istražitelja u vlastitim dvorištima.

Unatoč evidentnom sukobu interesa, HDZ čvrsto stoji uz Karamarka, što pokreće sljedeće pitanje: Čime je Tomislav Karamarko toliko zadužio stranku koja se voli hvaliti s 220.000 članova i sloganom „Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što“? Novi dramski zapleti slijede brzo…

Podeli s drugima