napolitanke

Bečki proizvođač slatkiša Manner 1898. na tržište je plasirao novi proizvod pod za današnje standarde kliničkim nazivom – „Napolitanski vafel br. 239“. Posle nešto više od stotinu godina proizvodnje, „napolitanke“ ljubomorno čuvaju mesto u samom vrhu industrijskih poslastica. Kako su dobile ime?

Za ovaj novi tip vafela Manner je odlučio da obogati fil lešnicima iz okoline Napulja i zarad punijeg ukusa doda ih pečenom kakau, kakao masnoći i vanili. Filom je povezano pet tankih i hrskavih slojeva vafela, a od samog početka proizvodnje do danas nije menjana veličina prilagođena zalogaju koja iznosi 49 x 17 x 17 milimetara. Proizvođač sa ponosom ističe činjenicu da je mlečna čokolada neznatno kaloričnija od „napolitanki“.

Za proizvodnju ovog vafela koristi se pšenično brašno, soda bikarbona, kokosovo ulje, voda i so. Mleka u ovom proizvodu nema, mada se u Manner „napolitankama“ mogu naći njegovi tragovi iz drugih slatkiša. To znači da su „napolitanke“ u teoriji posno jelo, što je posebno interesantno pošto se i hostija (ili „prosfora“, od grčkog „prinosim“) i tzv. hleb pričešća koji se koristi u katoličkoj evharistiji (od grčkog za „blagodarenje“ ili „zahvalnost“) prave od sličnih sastojaka i po sličnom postupku. Ova crkvena tradicija zamenila je u I veku n. e. žrtvovanje životinja, koje se do tada živo praktikovalo u obredima brojnih religija. Uticaj katoličanstva primetan je i u vidu tzv. Božićnih vafela koji su čest prizor na slavljeničkim stolovima u Poljskoj, Slovačkoj, Litvaniji i Italiji. Slovaci i Česi poznati su i po pravljenju banjskih vafela koji se prave u lečilištima, od kojih su Karlove Vari sigurno najpoznatije.

U Srednjoj i Latinskoj Americi vafeli pod imenom oblea sastavni su deo lokalnih kuhinja, gde se koriste za umakanje u još jedan lokalni specijalitet – dulce du leche odnosno mlečni karamel, a u Egiptu vole da ih jedu leti, u kombinaciji sa sirupom od meda. Danas su u ponudi brojne varijacije ovog keksa, među kojima se posebno izdvajaju oni preliveni čokoladom, dok su za poslastičare neizostavna jestiva dekoracija na sladoledima.

Duži niz godina, Manner više od 70% lešnika za svoje „napolitanke“ nabavlja iz Turske. „Napolitanke“ su, dakle, samo po imenu ostale povezane sa prvobitnim zavičajem svojih lešnika, ali je i dalje malo onih koji im mogu odoleti.

 

Podeli s drugima