Prejako elektromagnetno polje koje nas okružuje u životnom ili otvorenom prostoru može nam doneti zdravstvene smetnje


Ukoliko vas muči nesanica, nervozni ste, napeti, boli vas glava, povremeno imate aritmiju, a nema nikakvog vidnog razloga za takve tegobe, trebalo bi da obratite pažnju na tehničke aparate koji vas okružuju. Oni proizvode elektromagnetno polje, koje šteti zdravlju ako je prejako. Dozvoljene veličine su do 0,2 mikro Tesli (mkT). Sve što prelazi tu granicu, loše utiše na čoveka. Verovatno ste s velikom radošću kupovali aparate koji će vam pomoći u obavljanju kućnih poslova, a niste pomislili da možda više gubite nego što dobijate.

Kanadski parapsiholog Džon Hačison izneo je teoriju o tome kako prejaka magnetna polja doprinose pojavi poltergajsta. Primetio je da ovakvih polja uvek ima u domovima u kojima su poremećeni odnosi ili živi neko ko se odao kriminalu, vladaju bolest, ludilo…

I za ovaj problem ima leka. Prvo pravilo je da nikada tehniku ne ostavljate na stend­baju. Drugo je da proverite gde ste postavili velike izvore elektromagnetne radijacije. Pre svega se to odnosi na električne provodnike i na tehničke aparate. Sledeći korak je da definišete mesta na kojima se ukućani najviše zadržavaju: krevet za spavanje, fotelja u dnevnom boravku, kao i sto za obedovanje – sigurno su neizostavni. Mesto na kome se spava ne sme biti u blizini kablova. Idealno rastojanje najmanje je 2,5 m. Sto za obedovanje trebalo bi da je 1,3 m od frižidera i tako dalje.

Pored opasnosti u kući, isto može da se desi i na otvorenom prostoru, samo što su umesto šporeta i televizora neprijatelji električni vodovi. Što je veće opterećenje na mreži, to je jače polje koje se oko vodova širi. Čak i cveće koje gajite na terasi može da strada. Ljudi skloni alergijama i trudnice reaguju jače nego ostali.

U domu bračnog para Šejn iz Engleske, zvono je povremeno samo od sebe zvonilo, šibice su umele same da se zapale… Nivo jačine elektromagnetnih polja u njihovom stanu bio je nenormalno visok prilikom merenja

I prevoz tramvajem, trolejbusom ili metroom takođe utiče na nas. Jačina elektromagnetnog polja koje na primer voz u metrou razvija u trenutku polaska, može da bude između 50 i 100 mkT! Na svu sreću, ne bismo se vozikali po ceo dan ni kad bismo imali pravi metro.

I, na kraju – kompjuter. Kod kuće i na poslu ne možete da ga izbegnete, ali dok sedite za kompjuterom, trebalo bi da se malo odmaknete. Ako se priljubite uz monitor, u roku od 45 minuta već imate izmenjeno hormonsko stanje organizma! Na radnom mestu kompjuteri su često jedan do drugog, pa pored svog, morate da trpite i zračenje tuđeg. No, to nije kraj – kad se udruže, kompjuteri ne proizvode duplo jače elektromagnetno polje, već… Za njih važi geometrijska, a ne aritmetička progresija.

Podeli s drugima