haljina na preklop


Prošle godine je haljina na preklop slavila 40. rođendan u Njujorku i Los Anđelesu


Milja Lukić

Nije nikakva tajna da je Dajan fon Firstenberg princeza. Takođe je i „od vunderkinda postala pionir u svom poslu, zatim tajkun, i na kraju ikona”, kako sama za sebe kaže. Ako biste bili prinuđeni da joj prikačite samo jednu „etiketu”, imali biste problem koju reč da izaberete. Vogue je ovako opisao njen uspeh: „To je kombinacija elemenata – lični glamur, naporan rad, odličan PR i klasičan i kvalitetan pristup modi.”

Rođena je poslednjeg dana 1946. u Briselu. Otac, moldavski Jevrejin, iz Kišinjova je prebegao 1929. u Brisel. Spasao se koncentracionog logora tako što je s falsifikovanim dokumentima prebegao u Švajcarsku, da bi posle rata izgradio poslovno carstvo prodajom električnih lampi. U današnje vreme to ne izgleda spektakularno, ali treba uzeti u obzir da je u vreme kad je počeo da prodaje lampe to bilo nešto poput današnjih pametnih telefona. Majka joj je grčka Jevrejka koja je preživela konclogor. Dajan je kasnije govorila da su na njen život najjače uticale majčine reči: „Strah nije životna opcija.”

Dajan fon Firstenberg
Dajan je u Njujorku sedamdesetih bila senzacija

Kako su joj se roditelji razveli kad joj je bilo 13 godina, mladost je provela po internatima u Velikoj Britaniji, Španiji i Švajcarskoj. Kao studentkinja ekonomije u Ženevi je 1967. upoznala bavarskog princa Egona fon Firstenberga, naslednika Fiat korporacije, za koga se udala dve godine kasnije. Do udaje je, iako joj je nuđeno da zbog izuzetne lepote bude model, ipak izabrala da radi manje glamurozne poslove, pa je tako bila asistent modnog fotografa Alberta Koskija u Parizu, da bi i to ostavila i otišla u Italiju da bude šegrt(!) Anđela Feretija, proizvođača tekstila. Upravo ovde dizajnirala je svoju prvu haljinu i upoznala se s raznim materijalima, što je jedna od karakteristika njenih kreacija – nije isti materijal pogodan za sve modele. Još je Koko Šanel uvela jeftin žersej u modu, ali je Dajan uvela svileni žersej, najprijatniji materijal za nošenje.

U jednoj od epizoda „Seksa i grada” Keri (Sara Džesika Parker) nosi kreaciju Dajan fon Firstenberg, za koju je kasnije rekla da se „nikad nije osećala prijatnije i ženstvenije”.

Haljina na preklop na sto načina
Ista haljina na sto načina

Bračni par Fon Firstenberg preselio se u Njujork. Iako su se razveli posle nepune četiri godine, imaju dvoje dece i Dajan nije menjala prezime. Veliku jabuku osvojila je lepotom, kreativnošću, držanjem, titulom, uticajem na pop-kulturu, poznanstvima…Prvu haljinu na preklop kreirala je 1970, ali je debi na modnoj pisti imala 1974. Tada je izjavila da „seksepil leži u jednostavnosti“, što je njena haljina na preklop savršeno odražavala. Odmah posle revije osvanula je na naslovnoj strani Newsweek-a, u haljini na preklop koja je očarala ceo svet. Neko je primetio da ova haljina „liči na šlafrok (kućnu haljinu)”, na šta je Dajan uzvratila: „Da, za svečane prilike.”

Poput male crne haljine, i haljina na preklop je univerzalno upotrebljiva, međutim, otišla je korak dalje – sasvim je svejedno da li ste oslabili ili se ugojili, nema potrebe da je prepravljate, uvek vam je taman

Paradoks je da se samo dve godine kasnije Dajan – povukla iz sveta mode. Haljinu na preklop mogao je da dizajnira i sašije svako, nije bilo obavezno da je naručite direktno od „pronalazača”. Zato se okrenula kozmetici, trgujući vrhunskim proizvodima koje je preporučivala. Kreirala je tu i tamo, da je ne zaborave. U Pariz se preselila 1985, da bi se u Ameriku opet vratila 2001. Tad je postala američka državljanka, udala se za medijskog magnata, milijardera Barija Dilera. Godinu dana kasnije objavila je knjigu. Svi su očekivali autobiografiju, međutim, ona je napisala – roman. Bila su to sećanja njene tetke po ocu koja je preživela Aušvic i kasnije bila jedan od najpoznatijih francuskih ginekologa. Kod nas knjiga nije prevedena, ali je veliku popularnost imala u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Italiji. Što se rodbine tiče, interesantan je i Dajanin brat Filip Halfin, predsednik belgijske korporacije za proizvodnju električnih lampi i poluprovodnika. Da li je milioner? Nije, milijarder je.

 

Kroj za sva vremena
Kroj za sva vremena i prilike

Modni savet Amerike je Dajan fon Firstenberg 2005. godine dodelio nagradu za životno delo, a naredne godine bila je predsednik te organizacije.

Njujork 2014 - proslava 40. rođendanа haljine na preklop
Njujork 2014 – proslava 40. rođendanа haljine na preklop

Najveću počast doživela je prošle godine – organizovana je revija na Njujorškoj nedelji mode povodom 40. rođendana haljine na preklop, a onda i izložba u Los Anđelesu, pod nazivom „Putovanje jedne haljine”. U Njujorku su zlatne konfete letele na kraju, a i manekenke su bile u zlatnim haljinama. U Los Anđelesu je Dastin Jelin u staklo ugradio kreaciju nalik na haljinu na preklop, napravljenu od novina sa člancima o Dajan fon Firstenberg, izloženi su i njeni portreti koje su snimali Endi Vorhol, Helmut Njutn i Eni Libovic, bliski prijatelji koji su je pratili i kroz život i kroz karijeru.

Podeli s drugima