losing

Nalazimo se bukvalno usred borbe i rata čoveka koji je ponovo rođen i nov, i čoveka koji se po svaku cenu drži onoga što ima, poziva na prošlost i što je vekovima gradio, ne znajući da sve može izgubiti preko noći

Jelena Studen Vojvodić

Od marta 2011. godine Uran u Ovnu muči se i sudara s Plutonom u Jarcu. Nije uopšte lako. Srešće se egzaktno u decembru ove godine, pa će skoro biti egzaktni (računajmo i da će biti) i u januaru 2016, i bez obzira što će se Uran udaljavati i približavati Plutonu, ostajemo pod uticajem ovog aspekta sve do proleća 2018. godine. Zato nam se i čini kao da smo upali u opšte „ludilo“. Pogledajte koliko je to godina? Sedam godina pod uticajem ovog aspekta, a nismo još ni na pola.

Znate kako ja posmatram Urana u Ovnu? To vam je kao početak jednog totalno novog ciklusa, jer je Ovan prvi znak i početak. Sećate li se kako je počelo? Mart 2011. godine, Uran ulazi u Ovna, a cunami razara obalu Japana. Ovan je agresivan znak i to je bio „znak“ početka novog ciklusa. I, čim je Uran ušao u Ovna, bio je u kvadratu s Plutonom u Jarcu – priroda amputira i uništava ono što ona smatra potrebnim. Jedna rušilačka energija (Pluton) koja uništava u trenu i sekundi, bez najave, i nemate vremena ni da se okrenete (Uran). Sve vreme prisutan je ovaj aspekt i biće prisutan do 2018.

Uran u Ovnu započinje nov prirodni ciklus. Potpuno nov, jer sve mora da se menja iz korena (Plutona) i ništa više neće biti kao što je bilo, kad Uran izađe iz Ovna. Ništa. Slično kao kad skinete staro odelo i obučete potpuno novo. Nemate više nikakvu vezu, ni povezanost s bilo čim iz prošlosti. Stavovi, mentalni sklop, svest, treba da se menjaju, jer ako budemo odbijali ovo što Uran traži, onda će nam Pluton doneti prisilu, kroz bilo šta. Život i priroda će „namestiti“ prisilnu situaciju u kojoj će se promena dogoditi, a što obično ne ide na prijatan način. Nije lako, zaista, s ovim aspektom jer, da bi se ovaj novi proces, koji s Uranom u Ovnu, hteli mi to ili ne, mora da se pokrene u potpuno novom ruhu, kao novorođeno dete – postoji problem. Problem je strah, jer Pluton u Jarcu je strah. Strah od svega što je novo, strah od svega što je nepoznato, strah od svega što je drugačije, strah da budemo svoji i nezavisniji. Zato ovaj aspekt „melje“ gde god da se okrenemo i prisutno je opšte ludilo. Nalazimo se bukvalno usred borbe i rata čoveka koji je ponovo rođen i nov, i čoveka koji se po svaku cenu drži onoga što ima, poziva na prošlost i što je vekovima gradio, ne znajući da sve može izgubiti preko noći. Zato će i izgubiti. Zato i gubi, jer ga tek gubitak oslobađa straha. Ovo je aspekt koji ide na globalnom nivou.

Ne bira, jer se svaki pojedinac „slučajno“ može naći u njemu. Cunamiji, poplave, zemljotresi, terorizam, a ako hoćete individulanije, metak koji je zalutao kroz prozor, pa ako i postoji slučajnost da se zadesite baš u tom trenutku na pogrešnom mestu, ovo je taj aspekt. Mržnja prema drugačijem, mržnja prema novom, agresija jer je nekom nešto neprihvatljivo, a Uran je u Ovnu, i on ovde, podsećam, započinje novi proces. Priroda kroz Urana u Ovnu i Plutona u Jarcu vrši eliminaciju, kao neka vrsta prirodne selekcije, a čovek će sve do 2018. da bude u napetosti, ludilu i strahu. Ovaj aspekt će mu pokazati iz svih mogućih uglova da nema kontrole, da ništa nije večno, da sve ima svoj kraj i da se sve može izgubiti preko noći.

Podeli s drugima