Premijerno prikazana digitalna verzija filma„Balkanski špijun“


Digitalna verzija filma Balkanski špijun, restaurisana u okviru projekta Vip kinoteka, premijerno je predstavljena beogradskoj publici u Centru za kulturu Vlada Divljan. Besplatne projekcije 3. oktobra od 18 i 20.30 časova, u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke


Ponovno prikazivanje legendarnog ostvarenja Dušana Kovačevića, posle gotovo 40 godina okupilo je deo ekipe filma – Miru Banjac, Branku Petrić, Božidara Botu Nikolića, Milana Cacija Mihajlovića, Slobodana Ivetića i Milenka Jeremića.

Mira Banjac
Mira Banjac

Premijeri su prisustvovale brojne zvanice iz kulturnog i medijskog života. Publiku su pozdravili Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i Dejan Turk, generalni direktor kompanije Vip mobile.

Jugoslav Pantelić, Jugoslovenska kinoteka
Jugoslav Pantelić, Jugoslovenska kinoteka

Balkanski špijun, jedno od najpopularnijih filmskih ostvarenja u regionu u režiji Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića, koje je 1984. na Festivalu igranog filma u Puli ovenčano Zlatnom arenom, od sada će publika imati priliku da gleda u vrhunskom kvalitetu zahvaljujući digitalnoj restauraciji“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, i dodao: „Ova filmska satira, u kojoj su nezaboravne uloge ostvarili Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Sonja Savić, Zvonko Lepetić, verodostojno i na duhovit način kroz lik Ilije Čvorovića oslikava jedno vreme kao i arhetip ‘balkanskog špijuna’, što ovaj film čini i dalje aktuelnim.“

Branka Petrić
Branka Petrić

Vip kinoteka je projekat koji neprekidno raste. Stavljajući digitalizaciju u službu kulture do sada smo restaurisali 12 filmova, od kojih je poslednji Balkanski špijun. Koristeći savremene tehnologije, ovo ostvarenje smo učinili dostupnim za nova gledanja kako bi i buduće generacije uživale u nezaboravnim scenama i replikama koje i dan-danas prepričavamo“, zaključio je Dejan Turk, generalni direktor Vip mobile i A1 Slovenija.

Dejan Turk, Vip mobile

Dr Nele Karajlić je sa svojim bendom nastupio nakon projekcije filma i evergrin hitovima vratio publiku u vreme kad je film snimljen i ponovo oživeo atmosferu osamdesetih.

Projekcijom Balkanskog špijuna nastavlja se drugi ciklus projekta Vip Kinoteka, a beogradska publika će imati priliku da pogleda digitalno restaurisani film na besplatnim projekcijama 3. oktobra u terminima od 18 i 20.30 časova, u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke. Svi zainteresovani ulaznice će moći da preuzmu na blagajni Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Broj mesta je ograničen, a maksimalan broj ulaznica koji može da se preuzme je dve po osobi.

 

Podeli s drugima