Digitalizacijom kultnog filma „Ljubav i moda” nastavlja se projekat Vip Kinoteka


U naredne dve godine publika će moći da uživa u digitalnim verzijama još deset novih filmova, a prvi u nizu biće kultno delo Ljubomira Radičevića Ljubav i moda


Digitalno restaurirani filmovi koji su do sada premijerno prikazani u novom ruhu u više od 20 gradova širom Srbije su: Ko to tamo peva, Kad budem mrtav i beo, Specijalno vaspitanje, Maratonci trče počasni krug, Lepota poroka, Varljivo leto, Nacionalna klasa, Petrijin venac, Miris poljskog cveća i Tri karte za Holivud.

Projekat digitalne restauracije srpske filmske baštine Vip Kinoteka nastavlja se kroz digitalnu restauraciju još deset filmova koji su obeležili domaću kinematografiju. Zahvaljujući izuzetnom uspehu projekta u prethodnom periodu, saradnja nacionalnog filmskog arhiva i najmlađeg mobilnog operatora u Srbiji produžava se sa ciljem da klasici proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja ostanu sačuvani u vrhunskom kvalitetu slike i tona za ponovno prikazivanje na velikim platnima generacijama koje dolaze.

70. rođendan Kinoteke
70. rođendan Kinoteke

„Projektom Vip Kinoteka započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskih klasika i izuzetno smo srećni što je Jugoslovenska kinoteka na tom putu pronašla pravog partnera – kompaniju Vip mobile – s kojom nastavljamo saradnju”, rekao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao: „Značaj digitalne restauracije filmskih klasika koji su obeležili jednu epohu ima izuzetan značaj – ovi filmovi sačuvani su za buduće generacije, a ujedno su spremni za prikazivanje pred domaćom, ali i stranom publikom čime dajemo doprinos promociji ne samo našeg filma nego i kulture uopšte, i to i van granica naše zemlje. Filmom Ljubav i moda, koji i nakon skoro šest decenija svi pamtimo po sjajnoj glumačkoj ekipi i muzičkoj numeri koja je i danas kao i tada jednako popularna, najavljujemo nastavak projekta.”

„Proces digitalizacije je visok prioritet u našem poslovanju, usklađen s našom posvećenošću društvu i kulturi. Smatramo da je najprirodniji korak upravo nastavak ovog sjajnog projekta i saradnje s ustanovom kakva je Jugoslovenska kinoteka. Vip mobile je mnogo puta pokazao da nove tehnologije koristi u službi napredovanja društva, i zaista nam je čast što smo deo tako važnog procesa za srpsku kinematografiju”, objasnio je Dejan Turk, generalni direktor Vip mobile.

 

Podeli s drugima