Riverdejl (Riverdale)


Riverdejl je tinejdžerska sapunica i neo noar, retro stilizacija u tretmanu omiljenih poglavlja američke pop kulture i savremeni život srednjoškolaca, Beverli Hils i Tvin Piks


Sve ovo objedinjuje Riverdejl, serija koja već tri sezone osvaja srca publike na svim krajevima Netfliksove distribucijske mreže

Za razliku od vremena kad su emitovani Beverli Hils, Moj takozvani život ili Nestašne godine, danas, u doba hiperprodukcije, kad tinejdžeri jednostavno mogu da gledaju Igru prestola, fenomen kultne tinejdžerske serije zvuči zastarelo. Ipak, serija Riverdejl je, nakon tri sezone, uspela da stekne auru omiljene, zarazne tinejdžerske TV lektire.

Serija je nastala prema stripu Arči, koji je, uprkos činjenici da izlazi od 1941. godine, ostao relativno nepoznat van domovine. Dogodovštine riđokosog američkog srednjoškolca Arčija i njegovih vršnjaka Beti Kuper, Veronike Lodž i Džagheda Džounsa, po svim pravilima odrastanja iz filmovima Džona Hjuza poslužile su kreatoru serije Robertu Agire-Sikasi, kao polazište za Riverdejl, s idejom da osnovna intriga i magija serije ne bude – gde je zapravo to fiktivno mesto, već: Kad se radnja dešava?

Stilizovani univerzum Riverdejla trpi i dajner i drajv in iz pedesetih i organizovanje žurke preko uber-a, trke automobila s frizurom i duhom Džejmsa Dina, i obračune uličnih bandi Voltera Hila, ali i teror serijskog ubice iz Karpenterovog predgrađa. I pored sveprisutne postmoderne, crnohumorne samodovoljnosti u dijalozima, koja ukazuje na činjenicu da je ovo tinejdžerska serija o brojnim tinejdžerskim narativima, Riverdejl je savršeno disciplinovan u psihološkoj uverljivosti i neposrednosti srednjoškolskih muka svojih junaka. Otuda se prijemčivost Riverdejla može tumačiti u iskrenoj poruci koju već tri sezone emituje poetično koliko i ironično, crnohumorno i s visokim stilom – da je biti 17-godišnjak – epoha za sebe.

Da je stvaranje ultimativnog vanvremenskog tinejdžerskog univerzuma bila ideja kreatora serije, svedoči i činjenica da uloge roditelja i autoriteta igraju zvezde iz kultnih generacijskih serija i filmova iz osamdesetih i devedesetih, među kojima i nedavno preminuli Luk Peri. Iz ugla jednog velikog fana, mogu da kažem da mi je drago što je Dilan odrastao u Riverdejlu.

 

Podeli s drugima