Naslovna


Šta očekujete od astrologa?


Radica Milovanović

– Ti horoskopi su ti glupost živa, što se ne baviš nečim pametnim?

– A šta ti znaš o astrologiji?

– Pa, ono, pišu svakog dana po novima, svima isto, pa onda oni od pre što su se javljali na telefone i recitovali sudbine u roku od tri minuta.

– Dobro, jel’ ti ja ličim na nekoga, u ovim godinama, ko bi se bavio glupošću i još je naplaćivao?

– Pa, dobro, ne ti, ali većina je takva. Kad otvorim novine…

– Aman, to su tekstovi zabavnog karaktera, pa nije to astorologija.

– Šta je onda?

I tako ja često vodim ovakve razgovore i osetim se kao glupi glupson. Postiđena ovakvim mišljenjima.

A onda ti isti, neverne Tome, kad upadnu u neku nedoumicu, životnu, u neko sranje, pozovu me da im pogledam natalnu kartu. Nekad pomislim da to treba da bude dokazivanje, da ću sve tom nekom da „pogodim”, a pogađačica nisam. Tumačim kartu jer astrologija je veština tumačenja natalne karte. Uglavnom pogledam, i ti tamo me pitaju neke stvari koje jedino vidovita Zorka može da vidi.

Isto tako dobijala sam pitanja od klijenata, ako će već da mi plate, da li mogu da dobiju garanciju da će im se predikcija ispuniti. Verovatno treba pečat i potpis da stavim na natalnu kartu kao garantni list. Ne, ne mogu da dam garanciju jer i astrolog nekad pogreši. Dovoljna je jedna sitnica da se ispusti i eto greške. Ili, da li će se sigurno udati? Otkud znam. Trebalo bi, ali ja mladoženju ne mogu nahvatati i dovesti ga onda kad je povoljan period za brak. Gde da ga rodim?

Često doživim podsmeh, ironiju, podjebavanje zbog posla kojim se bavim. Ono, kao, vračara sam, to nije ozbiljan državni posao sa stažom, penzijskim, zdrastvenim i regresom. I mnogi ne veruju, i mnogi smatraju astrologiju glupošću. Ne razuveravam ih. Ne želim, ne mogu više, a i neću.

A onda me pozovu za konsultaciju. I šta da uradim? Odradim posao, kao i svakom drugom u nadi da ću ukazati na greške, opasnosti, povoljne, nepovoljne periode i jave se nakon nekog vremena, zadovoljni. Zahvalni.

 

Predrasude vladaju, caruju u ljudima u svim segmentima života i zaista su nešto što se lako prihvata. Bez provere. Plitko, površno i bespotrebno.

Podeli s drugima