Koliko je važna sloboda štampe i o tome kakve opasnosti sa sobom donosi krivotvorenje informacija


 

U novom romanu dobitnika Nobelove nagrade 2010. prikazan je neumoljiv portret Fudžimorijevog Perua (Alberto Kenja Fudžimori je bivši predsednik Perua koji je obavljao tu dužnost od 1990. do 2000. godine).

Pričajući o tome kako je nastao roman Pet uglova, Vargas Ljosa je istakao: „Zamisao o ovom romanu otpočela je slikom dve gospođe, prijateljice, koje jedne noći nenadano, a da ni jedna ni druga nisu pomišljale na to, doživljavaju erotske senzacije. Zatim se ta zamisao postepeno pretvorila u detektivski roman, gotovo triler, a triler se preobrazio u svojevrsni mural peruanskog društva u poslednjim mesecima ili sedmicama Fudžimorijeve i Montesinosove diktature. Dopala mi se ideja da priča bude nazvana Pet uglova, kao četvrt koja na neki način predstavlja simbol Lime, Perua, a takođe i razdoblja u koje je smeštena ova priča.

Ako postoji tema koja prožima celu povest, koja se provlači kroz nju, onda je to novinarstvo, žuta štampa. Fudžimorijeva diktatura je koristila žutu štampu, novinarstvo skandala, kao političko oružje da sroza ugled i da u moralnom pogledu uništi sve svoje protivnike. Istovremeno, prisutno je i ono drugo lice, pokazujući kako novinarstvo, koje može biti nešto nisko i prljavo, najednom može postati instrument oslobođenja, građanske i moralne odbrane jednog društva. Ta dva lica novinarstva jedna su od centralnih tema Pet uglova.“

Roman poziva na razmišljanje o tome koliko je važna sloboda štampe i o tome kakve opasnosti sa sobom donosi krivotvorenje informacija – kad se novinarstvo izopačuje u senzacionalizam – ili otvoreno i jasno, kad se korumpirani režimi bave političkim manipulisanjem medija.

Mario Vargas Ljosa rodio se u Arekipi, u Peruu 1936. Postao je poznat posle objavljivanja romana Grad i psi, za koji je dobio Nagradu Kratke biblioteke kuće Seix Barral 1962. i Nagradu kritike 1963. Njegov drugi roman – Zelena kuća, dobio je Nagradu kritike i Međunarodnu nagradu Romulo Galjegos. Pored romana objavljivao je i dramska dela, studije i eseje.

Pet uglova Marija Vargasa Ljose možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Jedan posetilac sajta SlovoPres, koji u komentarima prvi tačno odgovori na pitanje Da li je novinarstvo jedna od centralnih tema Pet uglova? dobija ovaj roman na poklon!

Podeli s drugima