Miljin-Kuvar-057-naslovna


Novi Miljin kuvar – Palačinke, slane i slatke, po nepromenjenoj ceni od 28. novembra na kioscima u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji


Mnogo je vrsta palačinki, bez obzira na to što verovatno većina misli da postoje samo jedne palačinke. Krenimo od najstarijih – ruskih. Pouzdano je da su se pravile i u paganska vremena, kad su naši preci slavili dolazak lepog vremena i novog vegetativnog perioda, u stvari nove godine, testom u obliku Sunca. Prave se s kvascom, a može i bez njega, male su, debeljuškaste. Isto tako bucmaste su i američke, ali se ne prave s kvascem.  I za jedne i za druge uobičajeni sastojak je mleko, ali ima i brojnih varijacija. Na primer, ruske, pogotovo posne, prave se i s pivom.

tortilje

Imamo i meksičke tortilje. Međutim, ono što danas uobičajeno smatramo pod tortiljama, samo su jedna njihova varijanta. Originalne su zaista nalik palačinkama, ali se prave od mešavine kukuruznog i pšeničnog brašna.

pohovane palacinke s mesom

Poseban slučaj su francuske palačinke – krep Suzet. Kao i s ruskom salatom, i palačinke su postale poznate u Francuskoj posle rada brojnih francuskih kuvara kod ruskog plemstva. Bili su svedoci Maslenice, i samo su osnovnu ideju malo promenili. Oni su zaslužni za palačinke kakve danas spremamo. Koja god varijanta da vam je omiljena, filovi su plod vaše mašte.

bljini

Osnovno testo za palačinke

  • 3 jajeta
  • 250 g brašna
  • 1/2 l mleka
  • 2 kašike ulja
  • na vrh noža soli
  • 1/4 l mineralne vode
  • konjak u čepu od flaše

Umutite jaja, dodajte sve ostale sastojke i lepo sjedinite da dobijete masu kao za – palačinke. To znači da nije ni retka ni gusta, kako bi se lepo razlila po tiganju pred pečenje. Palačinke filujte po želji, ali ako pravite slatke, u testo možete da dodate i punu kašiku šećera, pa i kesicu vanilin-šećera.

Simbol sunca

Bljini (блины) su najverovatnije najstarije palačinke, pravljene još u pagansko vreme među slovenskim plemenima. U znak proslave dolazeće godine, naši slovenski preci „pozdravljali su” sunce sedeći za okruglim stolovima, častili se okruglim bljinima… Običaj je ostao kod Rusa, za vreme Maslenice, kad je sve okruglo, pa je i đevrek nastao kao imitacija oblika Sunca.

bljini s dimljenim lososom

Kao kod nas za ajvar, tako u Rusiji svaka kuća ima svoj recept. Neretko ga i ljubomorno čuva. Bljini se uglavnom prave s kvascem, ali mogu i bez njega; koriste se mleko, voda, kefir ili pivo, često i pavlaka; najčešće su od mešavine heljdinog i pšeničnog brašna… Ipak, ima i stvari koje su svim bljinima zajedničke: okrugle su, male, prže se u malim tučanim tiganjima, neutralnog su ukusa tako da se mogu korstiti i za slane i za slatke varijante. Rusi ih najčešće prelivaju medom ili kremom od jaja i slatke pavlake u slatkoj kombinaciji ili, u slanoj, preliju ih kiselom pavlakom umućenom s malo limunovog soka ili, u raskošnoj varijanti, stave malo kavijara odozgo.

Iako mali i debeljuškasti, bljini mogu da budu i – bljinčiki – još manji, za jedan zalogaj, posuti kavijarom, dimljenom jesetrom ili lososom.

krep Suzet

Suzan zvana Suzet

Mladi kuvarski pomoćnik Žak bio je zaljubljen, kao i mnogi drugi, u očaravajuću glumicu Suzan Rajhenberg poznatiju pod umetničkim imenom Suzet. Krajem 19. veka imala je armiju obožavalaca u Parizu. Jedne noći, posle predstave, došla je s društvom na čašu šampanjca u restoran u kome je Žak radio. Žak je, koristeći priliku da se lično upozna sa svojim idolom, napravio nežne vazdušaste palačinke s prelivom božanstvenog ukusa. Iako nije želela da jede, Suzet nije mogla da odbije poslasticu koja je na licu mesta dobila ime Crêpe Suzette.

javorov sirup

Obavezno – javorov sirup za američke palačinke

Javorov sirup ima četiri vrste kvaliteta. Neki proizvodi, iako se deklarišu kao javorov sirup, u stvari imaju samo njegovu aromu. Ukoliko na proizvodu piše maple cream, radi se o najgušćem i najkvalitetnijem javorovom sirupu.

Nije jeftin, ali ima neka izvanredna svojstva, pored vrlo prijatnog ukusa. Na niskim temperaturama se ne ušećeri, a na sobnoj može dugo da se čuva bez ikakvih promena kvaliteta. Ukoliko želite njime da zamenite šećer, jedna šoljica šećera srazmerna je 3/4 šoljice javorovog sirupa.

Po nekim ranijim istraživanjima ovaj sirup ima 20 lekovitih supstanci, međutim, u novije vreme se to osporava, mada je činjenica da je javorov sirup čist prirodni proizvod.

zapecene palacinke s orasima

Podeli s drugima