Nestali gradovi


Nastali pre nekoliko hiljada godina, nestali iz raznih razloga, ponovo izranjaju na istorijsku pozornicu


Nestali gradovi obično su obavijeni velom misterije, ali, kad ponovo ugledaju svetlost dana, njima se bave istoričari i arheolozi, i postaju turističke atrakcije.

Kartagina
Kartagina

Kartagina. Feničani su 825. godine p.n.e. na idealnom mestu osnovali luku Kartagina. Grad se neverovatno brzo razvijao, bio je dobro zaštićen i s kopna i s mora. Najznačajniji period bio je u vreme vladavine porodice Barka: Hamilkar, pa njegov sin Hazdrubal, i, na samom vrhuncu, kad je neumitno nastupio i kraj – Hanibal. Rimljanima je ovaj moćni grad bio trn u oku, napadao ga je i razarao više puta, ali kad je Hanibal krenuo na Rim i bio poražen, grad su konačno sasvim razorili 154. godine p.n.e. Koliko je grad bio napredan, možda najbolje govori podatak da je imao sređen sistem kanalizacije, a voda je u grad dovođena vijaduktom dugim 123 km. U vekovima koji su usledili, o Kartagini je kružila legenda, ali niko nije znao gde se tačno nalazi. Kad su šezdesetih godina radnici renovirali palatu tadašnjeg tuniskog predsednika Habiba Burgibe, „otkrili“ su nekadašnju Kartaginu u blizini grada Tunisa.

Siudad Perdida
Siudad Perdida

Siudad Perdida. Lokalna plemena su postojanje ovog grada držala u tajnosti, verovali su da u njemu borave duše predaka. Grad je osnovan oko 800. godine p.n.e, čitavih 650 godina pre poznatijeg Maču-Pikčua. Na lokalnom jeziku grad se zove Tejuna. U njemu je živelo, pretpostavlja se, oko 8.000 ljudi. „Otkrili“ su ga pljačkaši grobova 1972. godine sasvim slučajno, jer je usred kolumbijske džungle.

Siudad Perdida
Siudad Perdida

Na pijacama u blizini počele su vrlo povoljno da se prodaju zlatne statue i budzašto prelepa grnčarija. Vlast je sprovela istragu i tako se došlo do „zaboravljenog grada“. Osmoro turista koji su obilazili Siudad Peridu 2003. je otela Nacionalna armija i razmenila ih za zatvorenike.

Troja
Troja

Troja. Grad poznat iz Homerove Ilijade i po Trojanskom ratu i trojanskom konju, nalazi se na severozapadu današnje Turske. Iskopine datiraju iz 3000. godine pre nove ere, a istoričari Trojanski rat smeštaju u 13. vek p.n.e. Otkriće Troje (ili Ilija, kako su ga Latini zvali) možemo da zahvalimo Hajnrihu Šlimanu, samoukom arheologu.

Pavlopetri
Pavlopetri

Pavlopetri. Godine 1967. otkriven je najstariji podvodni grad. Pretpostavlja se da je nestao usled zemljotresa. Po pronađenoj grnčariji, grad je star između 5.000 i 6.000 godina. U bronzanom dobu, sudeći po građevinama, bio je važna luka. Nalazi se kraj Peloponeza.

Herkulanum
Herkulanum

Herkulanum. Osnovan je u 6. veku, u Napuljskom zalivu, i nestao zajedno s Pompejom u erupciji vulkana. Ponovo je pronađen 1709. godine. Atheološka iskopavanja počela su maltene odmah, ali ni do dan-danas nisu završena. Veliki sloj vulkanske lave čuvao ga je 1.600 godina.

Skara Brej
Skara Brej

Skara Brej. Možda se ovo naselje ne bi moglo nazvati gradom, pre je selo, ali je starije od Velikih piramida i Stounhendža, i samim tim vrlo značajno. Nalazi se na jednom od Orknijskih ostrva u Škotskoj. Otkriveno je 1850, kad je veliko nevremeno skinuo s njega debele naslage peska. Smatra se da je Skara Brej, poznat i kao „škotska Pompeja“, bio naseljen u periodu 3180-2500. godine p.n.e.

Čan-čan
Čan-čan

Čan-čan. Najveći pretkolumbovski grad Južne Amerike, na teritoriji savremenog Perua, bio je verovatno prestonica naroda Čima. Nastao je oko 850. godine. Inke su ga osvojile 1470. godine.

Vavilon
Vavilon

Vavilon. Nastao u Mesopotamiji, oko 2300. godine p.n.e, bio je najveći grad svog vremena. Osnovali su ga Sumeri. S ovim gradom povezano je više legendi nego činjenica. Ipak, neke „podatke“ ne treba zanemariti: bio je prvi grad s više od 200.000 stanovnika, u drevnim tekstovima pominju se njegova raskoš, zlato, legendarni viseći vrtovi, mnoštvo rasa i jezika… Vavilon je opusteo 275. godine p.n.e, ali je njegova slava ostala u mnogobrojnim antičkim zapisima. O njemu je pisao i Herodot.

Memfis
Memfis

Memfis. Osnovan je oko 3100. godine p.n.e, bio je prva prestonica Egipta. Sve do rimskog postavljanja Aleksandrije za najmoćniji grad Egipta, u svemu je bio prvi. Do 641. godine opstajao je kao grad, ali nakon toga trajno propada. U najsjajnijim godinama imao je više od 30.000 stanovnika. Danas se pri pomenu Memfisa misli na Memfis u SAD.

Nastavak pogledajte ovde.

 

Podeli s drugima