meteo

Sve što je lepo kratko traje, pa će tako biti i sa ovim osveženjem

Bojan Šojić

U proteklim danima mogli smo da predahnemo od velikih vrućina. Osveženje su najbolje osetili oni koji žive u severnim predelima, dok je južnije pad temperature bio mnogo blaži. Kao što je i bilo očekivano, padavine su uglavnom bile slabe, u mnogim predelima su izostale, tako da se nastavio vrlo sušan period koji traje, sad već više od mesec dana. Za razliku od nas, naše komšije u severnoj i zapadnoj Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni, dobili su pristojnu porciju padavina, a ponegde je bilo i nevremena sa gradom. I pad temperature je bio osetniji.

Sve što je lepo kratko traje, pa će tako biti i sa ovim osveženjem. Ponovo nas očekuje teško i sparno vreme. Prvog dana perioda bi moglo biti promenljivo oblačno uz pristojne temperature oko 32°C, a onda vruće uz temperature i do 37°C. U nedelju na ponedeljak će biti uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom, uglavnom u brdsko-planinskim predelima i ponegde na zapadu i jugozapadu. Količina padavina će biti mala. Tako bi u ponedeljak moglo biti svežije za par stepeni, a onda od utorka opet vruće.

Sve vreme bi bilo malo ili umereno oblačno, uz dosta vlage u vazduhu, naročito u jutarnjim i prepodnevnim satima. Maksimalne temperature će pred kraj perioda ponovo dostizati vrednosti između 35°C i 38°C. Naznake nekakvog osveženja se ne naziru sve do druge polovine naredne lunarne faze, što je oko 11. avgusta.

U komšiluku će takođe biti promenljivo oblačno, vrlo toplo i sparno. U nedelju i ponedeljak bi uz par stepeni niže temperature bilo uslova za popodnevne pljuskove sa grmljavinom, prvenstveno u zapadnim i centralnim delovima Hrvatske i Bosne, kao i ponegde u Sloveniji i na severu Crne Gore. Maksimalne temperature će se kretati do 32°C početkom perioda, a u drugom delu perioda između 33°C i 39°C. Ponovo će najtoplija mesta biti Podgorica i Mostar sa okolinom gde temperatura može prelaziti 40°C.

Na istoku i severoistoku Evrope svežije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Slično vreme se očekuje i u Skandinaviji, mada bi temperature bilo nešto više nego prethodnih dana. Od sredine perioda jak vetar, a krajem perioda nove padavine. Na jugu Evrope vruće, a na jugozapadu Francuske, u delovima centralne i severne Italije, biće pljuskova sa grmljavinom, naročito početkom perioda.

Velikih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom može biti na istoku Francuske, na zapadu Nemačke i u delovima Holandije.

 

 

karta

Pun Mesec, 31. jul 2015. 12:43h, Beograd

Vatrene planete ponovo na kormilu, što obećava još vrućih dana. Vladar Ascendenta i termina u kome se isti našao jeste vatreni Mars. Ovaj orijentalni Mars je posebno nezgodan jer je u kardinalnom znaku, a u svom padu i van sekte, što ga čini prilično agresivnim, pa u skladu sa tim možemo očekivati nagle toplotne talase.

Ono što je mnogo gore od same vrućine jeste sparina, a koja je sasvim izvesna. To lako možemo zaključiti na osnovu toga što je vodeni znak na Ascendentu, a vladar takođe u vodenom znaku. Dodatno, prirodni vladar lošeg, sparnog i teškog vremena, Saturn, našao se u prvom polju karte, u istom vodenom znaku u kome je i Ascendent.

Udeo Saturna u oblikovanju vremenskih prilika biće vrlo značajan. Najpre, njegova pozicija u prvom polju ukazaće na to da ćemo imati konstantan priliv vlažnog i svežijeg vazduha sa severa i severoistoka, koji će se mešati sa vrelim vazduhom koji će pristizati sa juga. Ovo će uzrokovati da na nebu često bude oblačnosti koja bi ponegde mogla da da i neke slabe padavine, uglavnom u prvoj polovini perioda. Dodatnu težinu daje činjenica da je Saturn direktno stacioniran, čime se njegov uticaj na vreme značajno prolongira.

Na sve to, treba dodati aplikacioni trigon Marsa prema Saturnu, što će ići u prilog mešanju toplog i hladnog vazduha. Njihov kontakt u letnjem periodu obično produkuje kišu i grad, ali pošto su vezani dobrim aspektom šanse za neke nepogode su svedene na minimum.

Postoji aplikacija još jedne planete ka Saturnu – Jupitera. Kontakt ovo dvoje superioraca takođe u letnjem periodu uslovljava kišu i grmljavinu (bez grada), a pošto se povezuju kvadratom, mnogo je sigurnije da će takvih vremenskih pojava biti u vreme kada Jupiter kroči na stepen odakle će egzaktno aspektovati Saturna. To će se desiti u nedelju na ponedeljak, pa u ta dva dana treba očekivati pojavu pljuskova sa grmljavinom. Pošto je Jupiter dosta topao, ne treba računati na neko naročito osveženje.

Nikako ne smemo zanemariti ni Veneru na Regulusu, koja sekstilom iz hladne i suve Device egzaktno aspektuje Ascendent. Ovo može biti pokazatelj da bi već prvi dan ovog perioda mogao biti prijatniji i svežiji, ali ne zadugo.

 

regulus

Prikaz Venere u konjunkciji sa Regulusom u sazvežđu Lava (softver Stelarijum)

Mesec je na račun svoje faze vrlo topao i postavljen u toploj i vlažnoj Vodoliji. Nakon što se odvoji od Sunca, svoju prvu aplikaciju ostvaruje sa Merkurom, što će proizvesti promenljivo vreme i moguće padavine. No, imajući u vidu da se Merkur nalazi u vatrenom Lavu i da je u konjunkciji sa Suncem koje dominira na samom MC-u karte, ne možemo govoriti o nekom značajnom osveženju.

Podeli s drugima