leo

Hladniji vazduh je tu negde, u našoj blizini, ali ipak, dovoljno daleko da ne utiče previše na vremenske prilike u narednim danima

Bojan Šojić

Ali mi jedan od starešina reče: „Ne plači. Evo, pobedio je Lav iz Judinog plemena, Davidov koren. On je dostojan da otvori svitak i njegovih sedam pečata.“

Otkrovenje Jovanovo 5:5

Nameravao sam da napišem nekoliko reči o nekom drugom sazvežđu, ali sam od tih namera morao da odustanem. Nešto me je ponovo vratilo na sazvežđe Lava, kao da priča od prethodnog puta nije do kraja ispričana, kao da nedostaje jedan njen deo. Zapravo, nije me „nešto“ vratilo, znam tačno šta je – Zosma.

Valjda, kako i nalaže simbolika svega što se za Lava vezuje, njemu mora da se posveti više pažnje, o njemu mora više da se piše i na taj način da mu se iskaže poštovanje, jer, on je ipak kralj svih životinja, car nad carevima. Taj simbol moći oličen u lavu, koristile su mnoge drevne civilizacije, ali ga koristi i čovek savremenog doba: lavlje glave ukrašavaju kapije i ulaze, fontane, dvorane i palate, svako mesto gde se demonstriraju moć i prestiž.

U vreme kada se tropski i sideralni zodijak nisu razlikovali, ulazak Sunca u sazvežđe Lava je obeležavao najtopliji period godine. Da, to je bio period u kome su sva njegova veličina i moć bili na vrhuncu. Kao što je Makrobije davno napisao: „Čini se da priroda ove zveri potiče od tog luminara [Sunca], jer je po snazi i žestini nadmoćan među svim drugim životinjama, kao što je Sunce među zvezdama“.

 

sep

 

Pišući o mitološkoj pozadini sazvežđa Lava, Zosmu sam pomenuo tek toliko da ostane zabeležena jer se našla u usponu karte lunarne faze. Bila je na značajnom mestu, a nisam joj posvetio mnogo pažnje, prosto, nije me inspirisala. Ali, ona je našla način da se ponovo nametne, da u predstojećoj lunarnoj fazi odigra još jednu ulogu, ovog puta sa novim partnerom, Mesecom.

 

 

zosma
Konjunkcija Meseca sa fiksnom zvezdom Zosma u sazvežđu Lava (crvena linija) i trougao koji prave Denebola, Zosma i Koksa (povezane plavim linijama)

 

Zosma je zvezda Saturn/Venera prirode. Ne baš srećna planetarna kombinacija, za koju su mnogi astrolozi pisali da podstiče zlobu, sebičnost, egoizam, nesreću uma i melanholiju, nezadovoljstvo, ali i nemoral i osramoćenje. Doduše, osoba može imati koristi od takvog ponašanja, ali verujem da niko od nas ne bi želeo da na taj način profitira ili ostane upamćen.

Često biva da kontakt Venere sa ovom zvezdom nosi neku nesrećnu ljubavnu priču, neku tugu i razočarenje, neku tihu patnju i čežnju. U horoskopu žene, može da oživi priču o Penelopi koja vredno tka, a onda para istkano, dok čeka, i čeka, i čeka da joj se dragi Odisej vrati sa dugog puta. Ako je Mesec sa njom, kao što je slučaj u karti ove lunarne faze, onda ukazuje na melanholiju, depresivna stanja, neki emocionalni ali i telesni hendikep.

Zosma može ukazati na čvrstinu i snagu shodno simbolici sazvežđa Lava, ali isto tako i na žrtvu i stradanje, jer mesto gde je ova zvezda smeštena označava deo leđa Nemejskog lava koji je Herkul slomio. Tako se često za nju kaže da je žrtva, spasilac i izvršitelj, u isto vreme.

Nije u vezi Zosme sve tako crno: ona može da podstakne proročke sposobnosti, snažnu intuiciju ili vrlo žive snove. U drevnoj Mesopotamiji su je skupa sa još jednom zvezdom, Koksom, povezivali sa božanstvom proricanja i vidovnjaštva. Mada, uvid u budućnost može da predstavlja veliki teret, neki bi rekli krst, koji mora da se nosi čitavog života. Kažu, blaženstvo i radost leže u neznanju. Ne znam, možda su u pravu.

Sa sazvežđem Lava se još nisam oprostio, biće pomenuto i u narednoj prognozi jer će se Jupiter naći u konjunkciji sa zvezdom Denebolom, drugom najsvetlijom zvezdom ove konstelacije. Do tada, uživaćemo u blago melanholičnom vremenu koje su nam zvezde namerile.

 

sep

 

U karti možemo da vidimo da nam se Saturn prikrada. Da, hladniji vazduh je tu negde, u našoj blizini, ali ipak, dovoljno daleko da ne utiče previše na vremenske prilike u narednim danima. U manjim količinama će pristizati nad naše područje, zbog čega će biti oblačnosti, a vrlo retko i sasvim slabe kiše, uglavnom u prvoj polovini perioda.

 

treca cetvrt
Treća četvrt, 3. decembar 2015. godine, 08:40h, Beograd

 

Na nebu dominiraju tople planete, a i Mesec svojim telom prilazi Jupiteru, što su sve argumenti da će se zadržati relativno prijatno vreme za ovo doba godine, sa temperaturama koje su iznad proseka. Baš onako kako je karta jeseni i nagovestila za prvu polovinu decembra.

Tokom čitavog perioda biće malo i umereno oblačno, u prvoj polovini sa retkom pojavom slabe kiše ponegde i maksimalnim temperaturama između 8°C i 13°C. U drugoj polovini perioda duži sunčani intervali i malo toplije, pa će se maksimalne temperature kretati između 10°i 16°C. Povremeno slab i umeren vetar istočnih i jugoistočnih pravaca.

U okruženju slično vreme, s tim što bi duž Jadrana i u severnim i zapadnim delovima Slovenije i Hrvatske bilo više padavina početkom perioda. Nakon toga malo i umereno oblačno, uglavnom suvo i malo toplije. U prvom delu perioda maksimalne temperature će biti između 6°C i 12°C, a u drugom delu će dostizati i 17°C, posebno južnije.

Što se tiče Evrope, na severu, severozapadu i zapadu oblačno, tmurno, hladno i kišovito vreme, a sredinom perioda će ponegde biti susnežice i snega u nižim predelima. Zatim, malo toplije, ali i dalje oblačno sa povremenim padavinama. Pred kraj perioda će ponovo biti moguć vrlo jak i olujni vetar.

U centralnoj Evropi i istočnoj Evropi u prvom delu perioda promenljivo sa kišom i snegom, a zatim tmurno, suvo i maglovito vreme, naročito i istočnim predelima. Na jugu Evrope toplo, a od sredine perioda promenljivo uz pojavu pljuskova sa grmljavinom.

 

Podeli s drugima