zubato

Kada sam bio mali, mnogo puta sam čuo izraz koji mi je bio krajnje intrigantan – zubato sunce

Bojan Šojić

„Moram da te dobro obučem, napolju je opet ono zubato sunce,“ rekla bi mi majka. „Kako sunce može imati zube“, pitao sam se svaki put. Bezuspešno sam pokušavao da vidim to što vide stariji, te zube koje sunce ima: gledao sam u njega, čkiljio, prislanjao sam na čelo jednu šaku, pa obe, kao da gledam kroz dvogled. Pa su to činili i moji drugari, i svi smo se čudom čudili kako ne možemo da vidimo to zubato čudo koje se šeta po nebu.

„Mama, kako ja nikad ne vidim da sunce ima zube, a ti vidiš“, pitao sam majku jednom prilikom. Isprva je bila zbunjena mojim pitanjem, a onda se nasmejala i objasnila mi da je to stari izraz za varljivo sunce. Ono kada stojiš uz prozor, gledaš u bistro, plavo nebo, a sunčevi zraci ti padaju na lice i miluju ga svojom toplinom, pa pomisliš: „Bože, kako je lepo napolju i toplo.“ A kada izađeš iz doma, iznenadi te rezak, svež vazduh koji te uštine za obraze, pa shvatiš da te je sunce prevarilo.

U delu smo godine kada će nas sunce sve češće varati, a počeće upravo u narednom periodu. I u ovoj i narednoj lunarnoj fazi na vremenske prilike će uticati Saturn, a to uglavnom znači samo jedno – hladniji vazduh blizu nas. No, da krenem po redu.

pun-mesec

Pun Mesec, 27. oktobar 2015. godine, 13:05h, Beograd

Rekao bih da su pred nama vetroviti dani. To je nagovešteno i u sezonskoj prognozi, a sada bi mogli da imamo i potvrdu toga. Naime, stepen u usponu je u vazdušnom znaku Vodolije i terminu Merkura koji je smešten u vazdušnom znaku Vage. Na horizontu se uzdiže i sazvežđe Jarca, i to njegovi rogovi u kojima su smeštene zvezde koje obično najavljuju jača strujanja, pa je izvesno da je pred nama period vetrovitog vremena.

Pošto Saturn aspektuje Ascendent skoro egzaktnim aspektom, eto nešto svežijeg vazduha koji se spušta ka nama. Ipak, njemu će se suprotstaviti umereno toplo Sunce i malo topliji Mesec, koji će istovremeno aspektovati Ascendent mnogo snažnijim aspektom nego što je Saturnov, pa na taj način neće dozvoliti da se toplina nad nama povuče. Tako, možemo očekivati da će temperature biti oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine, mada će nam se činiti da je hladnije zbog pojačanog vetra.

Kiše ne bi trebalo da bude sve do momenta dok Venera ne poljubi Marsa, a što će desiti između ponedeljka i utorka (1. i 2. novembar). No, kako se to dešava u suvom znaku Device, ne bi trebalo da bude značajnijih padavina.

Dakle, što se tiče Srbije, biće promenljivo oblačno i uglavnom suvo, sredinom perioda i sa dužim sunčanim intervalima. Vetar umeren, povremeno i jak, najpre zapadnih pa južnih pravaca. Maksimalne temperature u granicama proseka, između 15°C i 20°C, a ponegde mogu dostići i koji stepen više.  Poslednja 2-3 dana perioda povećanje oblačnosti, pa povremeno može biti i slabe kiše, uz manji pad temperature. Više padavina na zapadu i jugozapadu. Ujutru ponegde maglovito.

U okruženju promenljivo oblačno, u prvoj polovini perioda uglavnom bez padavina, osim na na krajnjem jugu i jugoistoku gde prvog dana može biti sasvim slabih padavina. Uz pojačan vetar, maksimalne temperature će se kretati između 15°C i 21°C. U drugom delu perioda jačanje oblačnosti, pa su moguće slabe padavine najpre u zapadnim, jugozapadnim i severozapadnim krajevima, uz pad temperature za nekoliko stepeni.

U zapadnoj i severnoj Evropi sveže, mestimično sa sumaglicom i maglom, posebno od sredine perioda. Prema kraju perioda malo toplije, ali će biti i oblačno sa kišom i pojačanim vetrom.  Slične vremenske prilike i u centralnoj Evropi.
Na jugu Evrope toplije, u prvom delu perioda i vetrovito, a potom uz promenljivu oblačnost biže uslova za kišu, a u oblasti zapadnog Mediterana i pljuskove s grmljavinom.

 

Podeli s drugima