rain_and_sun_by_nootperfect-d8pb6fb

Prijatne vremenske prilike

Bojan Šojić

Prizivali smo, dozivali, molili, mantrali, pevali, igrali, sanjali i maštali o kiši i svežijim danima i noćima. Naposletku, dobili smo šta smo tražili – nebo se konačno umilostivilo, darujući nam dugo očekivano osveženje s kišom.

Padavine nisu bile obilne u većini predela, no, žednoj zemlji značila je svaka kap. Naravno, ugroženim poljoprivrednim i voćarskim kulturama sada svakako nema spasa, ali će se barem zaustaviti njihovo dalje propadanje.

U periodu koji je pred nama nastaviće se prijatne vremenske prilike. Početkom perioda uz više oblačnosti može ponegde biti kiše ili slabog pljuska, a potom bi bilo uglavnom sunčano. U popodnevnim satima bi bilo slabe oblačnosti, a povremeno bi duvao slab i umeren vetar zapadnih smerova. Maksimalne temperature će se početkom perioda kretati između 24° C i 29° C, a potom će biti u porastu za nekoliko stepeni i kretaće se između 27° C i 32° C. Poslednjeg dana perioda uz nešto više oblačnosti, na zapadu, jugozapadu i u planinskim predelima biće uslova za ređu pojavu pljuskova s grmljavinom.

Prvih dan ili dva perioda u okruženju će biti promenljivo vreme, ponegde sa slabom kišom ili pljuskom s grmljavinom, uglavnom istočno i južno. Maksimalne temperature će biti ispod 28° C u većini predelâ. Zatim pretežno sunčano i toplije, uglavnom bez padavina. Poslednjeg dana perioda će u brdsko-planinskim predelima, ponegde na Jadranu, u centralnoj Hrvatskoj i zapadnoj Bosni i na severu Crne Gore, biti uslova za ređu pojavu pljuskova s grmljavinom, u popodnevnim i večernjim satima. Maksimalne temperature će se kretati oko 30° C, ponegde koji stepen više.

Pozicija Saturna upućuje na to da bi na zapadu i jugozapadu Evrope sredinom perioda najverovatnije mogao da se formira ciklon, pa bi u tim oblastima trebalo računati na promenljivo vreme s kišom, pljuskovima i grmljavinom, te pojačanim vetrom. Istovremeno, na severu i severozapadu Evrope promenljivo i toplije vreme. U prvom delu perioda uglavnom bez padavina, a u drugoj polovini perioda može biti slabe kiše ili pljuskova s grmljavinom uz pojačan vetar, no, temperature se neće mnogo promeniti.

Mogući su slaba kiša ili pljusak uz nešto više oblaka u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi početkom perioda, a potom slede stabilizacija vremena i porast temperature. Krajem perioda, u zapadnim delovima centralne Evrope kišovito uz vetar.

 

prva-cetvrtPrva četvrt, 22. avgust 2015. 21:31 h, Beograd

U karti primećujemo da je u usponu znak Ovna, i to njegovi poslednji stepeni koji padaju u termin hladnog Saturna. Prema Ascendentu svoje zrake šalje Sunce s poslednjeg stepena znaka Lava, i to trigonom. Kad na sve ovo dodamo činjenicu da je u pitanju noćna karta, zaključujemo da će doći do porasta temperature, ali će se uprkos tome zadržati umereno toplo vreme.

Aplikacioni sekstil okcidentalnih planeta Merkura i Saturna, i to preko hladnih znakova, ide u prilog tome da neće biti velikih vrućina. Preovlađujuća strujanja će biti iz zapadnog kvadranta, odakle će nam dolaziti svežiji vazduh, naročito pred kraj perioda.

Mesec je u konjunkciji sa Saturnom, što je uvek pokazatelj hladnijeg i vlažnijeg vremena. Pošto je u pitanju separacija, i Mesec se sprema da promeni znak, to će biti pokazatelj da će nepovoljne vremenske prilike ostati iza nas.

Temperatura Meseca raste na račun njegove faze, što će biti dodatno pojačano njegovim ulaskom u vatreni znak Strelca. Svoju prvu aplikaciju nakon odvajanja od Saturna, Mesec ima s Jupiterom putem kvadrata uz recepciju, a što je još jedan u nizu pokazatelja prijatnog vremena. Ovakva konfiguracija nam govori da bi prvih dan ili dva bilo promenljivo i relativno sveže, možda i s malo padavina, a potom više sunca i porast temperature.

Podeli s drugima