autumn

Sudeći prema znaku u usponu i aspektima drugih planeta prema njemu, narednih dana nas takođe očekuje promenljivo vreme

Bojan Šojić

Ćudljivim vremenom, koje je više nalik prolećnom nego jesenjem, ispraćamo još jednu lunarnu fazu. Stanovnicima zapadnih i jugozapadnih delova Hrvatske i Bosne, ostaće u sećanju po obilnoj kiši zbog koje su im poplavljeni domovi. Srećom, poplave nisu bile širih razmera, a voda se relativno brzo povukla. Bilo je i pljuskova s grmljavinom, koji su ponegde bili praćeni i gradom.

Nepogode i obilne padavine su najčešće produkt kontakta Marsa i Jupitera, bilo putem konjunkcije, kvadrata ili opozicije. Iako neki misle da je za poplave 2014. godine odgovoran egzaltirani Jupiter (navodno, daje obilje padavina), to nije tačno, što se da lako proveriti kada se razmotre neke druge godine u kojima je bilo poplava, ne samo kod nas, nego i širom sveta. Uz još neke faktore, odgovorna je bila snažna kvadratura Marsa i Jupitera, a poslednjih dana smo imali njihovu konjunkciju (telesno spajanje).

Prema prognozi za jesen promenljivo vreme bi se nastavilo i narednih dana, a kiša bi bila moguća već oko 19. oktobra. To će nam karta ove lunarne faze i potvrditi. Za utehu je to da, prema dugoročnoj prognozi uskoro ulazimo u period stabilnijeg vremena uz umereno toplo vreme, prikladno ovom delu godine.

prva-cetvrt

Prva četvrt, 20. oktobar 2015. 22:31h, Beograd

Sudeći prema znaku u usponu i aspektima drugih planeta prema njemu, narednih dana nas takođe očekuje promenljivo vreme. Možemo da primetimo da su Mars i Jupiter još uvek blizu jedan drugom, pa će i dalje postojati uslovi za lokalno obilnije padavine, a moguće i pljuskove s grmljavinom praćene jakim vetrom. Ipak, od sredine perioda bi ovaj uticaj trebao da oslabi, a da ga smeni konjunkcija Venere i Jupitera koja uglavnom nosi suvo vreme i dosta sunčanih sati.

Na osnovu uticaja toplih planeta, mogli bi zaključiti da su pred nama topli dani, ali tu sliku kvari antiscija Meseca (vladara Ascendenta) sa hladnim Saturnom, što simboliše pad temperature. Tako, već prvog dana perioda će biti hladnije, a tek u drugoj polovini  treba računati na postepeno toplije vreme. Tome u prilog ide i topla faza Meseca, kao i njegov prelazak iz hladnog u topliji znak.

Rezime –  narednih dana nas i dalje očekuje promenljivo vreme sa povremenim padavinama, intenzivnijim u prva dva perioda. Ponegde može biti i grmljavine. Od petka stabilnije, uz više sunca i postepeno toplije vreme. Vetar će biti u pojačanju. Maksimalne temperature u prvom delu perioda između 8°C i 14°C, a zatim u porastu za nekoliko stepeni. Treba imati u vidu da će jutra biti vrlo sveža, ponegde uz maglu ili sumaglicu.

U okruženju takođe promenljivo vreme sa kišom, jakim vetrom, a biće uslova i za pljuskove s grmljavinom, naročito prva dva dana perioda. Nove padavine ne bi trebalo da stvore veće probleme. Maksimalne temperature će se kretati do 14°C, a u drugom delu perioda i do 18°C, uz dosta sunčanih sati. Više padavina u zapadnim i severnim predelima.

U severozapadnoj i severnoj Evropi treba očekivati novi talas hladnog vazduha, verovatno i formiranje ciklona u blizini Britanije koji bi tim predelima donosio oblačno vreme sa kišom, a ponegde i sa snegom. U centralnoj Evropi veći deo perioda oblačno, povremeno sa padavinama. U predelima koji su severnije, može biti i snega.

U delovima severne Italije, istočne Francuske, centralne i južne Nemačke, biće uslova i za nepogode praćene obilnim padavinama i olujnim vetrom. Na jugu Evrope, najpre promenljivo sa kišom i pljuskovima, a potom stabilnije uz porast temperature.

Podeli s drugima