w2ds44

U  većini mesta biće oko nule ili u blagom plusu, a jedino će jutarnji mrazevi biti nešto jači

Bojan Šojić

Na kraju ove i na početku Nove godine, mogli bismo se kao deca zakleti i reći, makar sebi: „Neću više nikad, ili ću manje nego do sada, ili ću samo onoliko koliko moram, jer sam takav kakav sam.“
Nemojte se danas boriti za ono protiv čega ste se nekad borili.
Nemojte nikad više tuđim greškama objašnjavati i pravdati svoje.
Nemojte raditi ono čega bi se vaši roditelji stideli i čega će se vaša deca sutra stideti.
Nemojte sebe proglašavati jedinim i najboljim. Najbolji više nisu živi, a mi smo tu samo zato što njih više nema.
Oslobađajte se slugu. Pomozite im da ne budu sluge, čak i onda kada bi oni to hteli da budu.
Poštujte druge ljude, nemojte ih proglašavati prijateljima samo onda kad su vam potrebni.
Nemojte se dokazivati pred gorima od sebe, pred ravnodušnima, pred onima kojima bi trebalo platiti piće da bi vas slušali i da bi vam verovali.
Nemojte stalno vikati i tražiti još.
Ponekad recite dosta i neću više, hvala, ni ovo nisam zaslužio.
Nemojte tražiti da vam se unapred plati ono što ćete tek uraditi. Mogli biste pre toga vratiti ili uraditi ono što ste već uzeli.
Budite skromni zato što vi tako hoćete, a ne samo zato što vam drugi ne daju.

Duško Radović

 

Došlo je vreme da se rastanemo od 2015. i uplovimo u 2016. godinu. Da ostavimo iza sebe, bar na jedan dan, probleme i nedaće, i sve ono što nas tišti. Da nešto oprostimo, da nešto zaboravimo. Da nešto poklonimo – lepu reč, misao, osmeh, poljubac, ljubav. Da nekog dodirnemo, uštinemo za rumene obraze ili zagrlimo. Da smo tu, s onima koje volimo, do kojih nam je stalo i da s njima podelimo taj minut do dvanaest, i dvanaest, i minut posle. Skupa, s verom u bolje sutra.

Želim vam da u novoj godini budete dobrog zdravlja, jer to je najveće bogatstvo koje možete imati. Uz dobro zdravlje, sve drugo ćete lakše ostvariti i steći. Srećni praznici!

 

sep

 

Kakav bi to bio početak nove godine bez Saturna? Udobno se stari jarac zavalio u prvom redu odakle može sa uživanjem da prati kako preko naših krajeva struji hladan vazduh. Ali, planovi da nas zaledi, neće mu se ostvariti. Blizu njega se smestila topla gospođica Venera, a i ljuti Mars šalje svoje tople zrake prema samom stepenu u usponu, koji je takođe u toplom znaku. Na sve to, Mesec u toplom znaku trči ka Marsu. Saturne, žao mi je, baš ti se ne dâ!

 

treća četvrt
Treća četvrt, 2. januar 2016. godine, 06:30 h, Beograd

 

Bar što se astrometeorologije tiče, nema ni govora da će biti neki užasno ledeni dani s maksimalnim temperaturama u dubokom minusu, kao što se u medijima najavljuje. Štaviše, u većini mesta biće oko nule ili u blagom plusu, a jedino će jutarnji mrazevi biti nešto jači.

Venera sa Saturnom obično ukazuje na promenljivo vreme, povremeno s padavinama. Tako bi veći deo perioda bile upravo takve vremenske prilike – početkom perioda s malo susnežice i snega, pri čemu se sneg može zabeleti i u nižim predelima (najpre zapadno i južno), ali bez formiranja značajnijeg pokrivača. U drugoj polovini perioda promenljivo i toplije, tako da bi se maksimalne temperature kretale između 4° C i 9° C.

I u okruženju, kao i u većem delu istočne i jugoistočne Evrope, bilo bi promenljivo oblačno, u prvom delu perioda hladnije sa snegom i susnežicom, a zatim postepeno toplije. U nižim predelima se može formirati simboličan snežni pokrivač, a u zapadnim i centralnim delovima Hrvatske, zapadnoj Sloveniji i Bosni, kao i na severu Crne Gore, može pasti i preko deset centimetara snega.

U centralnoj Evropi takođe prohladno, mestimično sa susnežicom i snegom, uglavnom slabog intenziteta, a od sredine perioda toplije uz kišu i ledenu kišu. U Skandinaviji početkom perioda promenljivo sa slabim padavinama, a zatim vrlo vetrovito i toplije. U zapadnoj Evropi početkom perioda manje oblačnosti i padavine uz svežije vreme, a u drugoj polovini perioda nova oblačnost uz obilnije padavine i vetar.

Podeli s drugima