Naslovna-034-velika

Novi Miljin kuvar po nepromenjenoj ceni od 30. decembra do poslednje srede u februaru 2016. godine, na kioscima u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji


Kad biste imali goste strance koji žele da osete sve čari srpske kuhinje, sigurno biste ih ugostili sarmom, gibanicom, pihtijama, prebranacem… ali se tu spisak nacionalnih jela ne završava. Obogatite jelovnik i nekim starim receptima za koje ste sigurno čuli ako ih već niste pravili ili probali.

U decembarskom broju Miljinog kuvara – Srpska kuhinja, na jednom mestu skupljeni su karakteristični recepti naše zemlje. Od predjela, preko čorbi, glavnih jela, priloga, specijaliteta i poslastica, sa više od 90 oprobanih recepata, prošetaćete se Srbijom, kao da ste na gastroputovanju. Osetićete bogatstvo ukusa i mirisa, čaroliju mešavine lokalnih i stranih uticaja koji se na ovom prostoru prožimaju.

Srpska kuhinja neminovno je pretrpela strane uticaje, kao i sve kuhinje na Balkanu. Međutim, čak i ti preuzeti recepti imaju nešto autentično srpsko, bilo da su promenjene pojedine namirnice ili način spremanja. Takođe, neke recepte u različitim krajevima drugačije zovu. Na severu Srbije najsnažniji je uticaj mađarske i austrijske kuhinje, na jugu grčke i turske, na istoku rumunske i bugarske, na zapadu turske i austrijske… Recepte smo prilagođavali sebi i svom stilu života: zasitni, su, porcije obilne… Kajmak koristimo tamo gde neke druge kuhinje stavljaju pavlaku. Naravno, ima i sasvim autentičnih recepata, na koje polažemo potpuno autorsko pravo.

Neke karakteristične recepte srpske kuhinje nećete pronaći u ovom izdanju jer smo ih već objavili u ranijim brojevima Miljinog kuvara. Na primer, gibanicu ste na više od deset načina već videli na ovim stranicama. Ništa to neće smetati da se (još bolje) upoznate s nacionalnom kuhinjom.

Podeli s drugima