Christiane-F

Kristijana F. je postala slavna sa svojom pričom „Mi deca sa stanice Zoo“ u kojoj otvoreno i hrabro govori o užasnom životu tinejdžera iz Zapadnog Berlina tog vremena

 

Jelena Studen Vojvodić

Kristijani Felšerinov, glavnoj junakinji i autorki čuvene knjige „Mi deca sa stanice Zoo“ sada je 53 godine i boluje od hepatitisa C koji je zadobila osamdesetih prošlog veka. Postala je najpoznatiji tinejdžer zavisnik od heroina na svetu. Sa samo 13 godina bila je prostitutka i zavisnik, a njen život u Berlinu pretočen je u danas kultnu knjigu „Mi deca sa stanice Zoo“, koja se završava nadom da će Kristijana, kojoj je tada bilo trinaest godina, pobediti u najtežoj borbi protiv droge i zavisnosti. Nažalost, nije pobedila.

Kristijana F. danas kaže: „Mogu da umrem svakog časa, ali ne žalim ni za čim u životu, jer mislim da ništa nisam propustila. U redu sam. Ne bih nikome preporučila da ide mojim putem, ali to je moj život.“ Merkur u Blizancima je u njenom horoskopu u sekstilu s Marsom u Ovnu, i Mesec u Strelcu je u trigonu sa Marsom u Ovnu. Mars ništa ne propušta u životu, pogotovo kad se nalazi u znaku Ovna.

Horoskop Kristijane F. je jedan od onih horoskopa gde važi „teorije su jedno, a život je nešto sasvim drugo“. Ovaj horoskop ima čak četiri planete u sedištu (Merkur, Mars, Jupiter i Saturn) i teorijski neko bi rekao: „Ovo je super!“ Ako obratite pažnju na Saturna, primetićete da je u Vodoliji, i ako izuzmemo kvadrat od Neptuna kao transcendentalne planete, možemo reći za Saturna da nema nepovoljnih aspekata. Isto tako, onda možemo reći i da je ovo dobar Saturn. Međutim, ako je dobar, zašto nije odradio svoju dobru stranu u ovom horoskopu – pouzdanost, praktičnost, disciplina ili odgovornost za sutra? Saturn je u konjunkciji sa Južnim Mesečevim čvorom i da li je ovo dovoljno da bismo mogli da kažemo kako je ona žrtva jednog društva u kome se čovek oseća napušten i sam? Ipak je potrebno uzeti u obzir i kvadrat Neptuna i Saturna, pogotovo zato što je ovo egzaktan aspekt u njenom horoskopu. Negde sam imala priliku da pročitam kako se povoljno dostojanstvo planete ne može narušiti nepovoljnim aspektima. Međutim, potrebno je ipak biti oprezan u prihvatanju ovakvog gledišta, što ovaj horoskop i potvrđuje jer, kao što sam spomenula, u njemu su čak četiri planete u sedištu, a među njima i vladar Ascendenta! Prema tome, postavlja se pitanje koliko planeta u povoljnom dostojanstvu može biti stabilna ako je u nepovoljnom aspektu?To je za mene slično kao kad ležite u svom krevetu, ali ste zbog nečeg uznemireni, bolesni ili u nekom bilo kojem drugom problemu bez obzira na činjenicu što ste na svom „terenu“. Kad je čovek bolestan, on ne mora obavezno ležati u bolnici, jer može bolovati i u svojoj kući, ali mala prednost je što se ipak bolje oseća u svom krevetu nego u bolničkom krevetu, međutim, bolest ostaje, jer je i tamo i vamo.

 

ChristianeFelscherinowWRIGC1

 

Kvadrat između Saturna i Neptuna je generacijski aspekt, a Kristijana F. je 1962. godište i naravno da ne možemo reći kako su svi u ovoj generaciji, koji su bili rođeni pod uticajem ovog aspekta, bili i nesigurni, ili kako su se odrekli obaveza i pravila da bi pobegli u neke svoje snove. Neki su se odrekli svojih snova, jer su izabrali sigurniji život u kome se poštuju pravila i dužnosti. Ne možemo reći za sve one iz ove generacije rođene pod uticajem kvadrata između Neptuna i Saturna da su zbog osetljivosti bežali od realnijeg i odgovornijeg života u alkohol, drogu, muziku i snove. To bi bilo nerealno, što znači da u horoskopu Kristijane F. mora da postoji još nešto, ali isto tako ne možemo ni zažmuriti pred ovim aspektom. Osnovno pitanje ovog aspekta je „koliko bežim od stvarnosti i realnih problema i koliko je to ostavilo dugorečnih posledica na moj život?“, a za one koji su se odrekli svojih snova – „koliko me je prihvatanje tvrdih i strogih društvenih okvira odvojilo od puta na kome su ostali moji snovi?“.

Kad govorimo o zavisnosti, a posebno o drogi, većina često očekuju jakog Neptuna u horoskopu, što se uopšte nije potvrdilo kroz moje iskustvo u praktičnom radu s horoskopima klijenata. Uz malo podrške ostatka horoskopa, kao i kod Kristijane F, i Merkur u kvadratu s Jupiterom „lepo“ se uklapa u ovu priču, jer je ovo aspekt kockara koji lako rizikuje. Takođe, ovo je i aspekt lenjosti, preterane opuštenosti, kao i sklonosti da se preteruje, dok se mnogo toga obećava sebi i drugima, ali u prazno. Kod ovog aspekta postoji tenzija i raskorak između razuma, pa tako i razumnih mogućnosti s jedne strane, i obećanja s druge strane, jer Jupiter često precenjuje mogućnosti, što u nepovoljnoj formi aspekta ostavlja i nepovoljne posledice po život. U horoskopu Kristijane F. ovaj aspekt je posebno značajan i ima jak uticaj, zato što je Merkur vladar Ascendenta i aspekt je blizu uglova horoskopa. Sigurno da je Jupiter u kvadratu prema Merkuru ometao Devicu na Ascendentu da se ispolji tačno, praktično, razumno i korisno, što jeste u prirodi ovog znaka. Ovome treba dodati i veliku radoznalost Kristijane F, jer je Merkur u Blizancima, i najuticajnija je planeta u njenom horoskopu, zato što se nalazi na vrhu desete kuće, koja predstavlja najvišu tačku na nebu. Njegova uloga kao najuticajnije planete, automatski uključuje i snažan uticaj Merkurovih aspekata, a to su kvadrati s Jupiterom u Ribama i Plutonom u Devici, kao i opozicija s Mesecom u Strelcu. Orbis Merkurovih aspekata s Jupiterom i Plutonom nije mali i neko bi ih zanemario, što bi u ovom primeru bila velika greška, jer Mesec kao najbrža planeta, koji je uključen u ove aspekte, prenosi uticaj i Jupitera i Plutona prema Merkuru. Ova konfiguracija aspekata za mene je ključ u njenom horoskopu.

Problem s Jupiterom u Ribama je preosetljivost, ali i njegov položaj u šestoj kući, koja predstavlja svakodnevan život i koja nas uči obavezama i dužnostima. Jupiter u Ribama u šestoj kući može da se manifestuje kroz probleme u svakodnevnom životu, jer ne može da se suoči s realnošću koja je potrebna da bismo mogli da odgovorimo obavezama i dužnostima koje prate našu svakodnevicu. Zbog toga, a posebno i što je Jupiter u Ribama uključen u nepovoljne aspekte, tamo gde se očekuje red, dobijaju se u stvari haotičnost i nered. Jupiter u Ribama vlada i njenom četvrtom kućom, koja govori o njenoj primarnoj porodici iz koje potiče, porodičnom okruženju u kome je živela i detinjstvu. Osećala se često usamljeno, odbačeno, otac je fizički maltretirao i njeni roditelji su imali loš brak, i kako je Jupiter u Ribama uključen u sve ove aspekte, potrebno je uzroke njenog ponašanja tražiti u detinjstvu i porodici iz koje dolazi. Za Jupitera u Ribama se kaže da suze i nada idu zajedno ili da tek gorčina, žrtva i suze dozvoljavaju nadi i veri da isplivaju, kao i da je potrebno imati neki svoj svet koliko god on bio čudan, zanesenjački ili drugačiji da bi čovek iščačkao tu nadu koja mu je potrebna za život. Jupiter u Ribama ima ideju „ja sam u svojoj mašti najslobodniji, jer u mašti nema granica i zadataka“. Međutim, Jupiter u Ribama u šestoj kući je u opoziciji s Plutonom u Devici u dvanaestoj kući, što se manifestuje kroz ekstremnost u njenom ponašanju. Onog trenutka kad pobegne u svoj zanesenjački svet ispunjen snovima, fantazijama, obmanama i drogom odbacujući rutinu svakodnevnog života, ona kroz okolnosti i ljude privlači agresiju i destrukciju u svakodnevnom životu, kao i osobe koje na destruktivan način pokušavaju da poseduju nad njom moć i kontrolu, tako što je čine zavisnom.

Kristijani F. danas je 53 godine i pravo je čudo da je doživela ove godine, ali je već dvadeset godina ne metadonima i boluje od ciroze jetre, o čemu takođe govori Jupiter u šestoj kući uključujući i njegove aspekte, jer se ova planeta manifestuje kroz bolesti koje su uzrokovane preterivanjem i zavisnošću. Ona odbija lečenje, što je tipično za Jupitera u Ribama u kvadratu s Merkurom u Blizancima, jer – „samo me pustite samu u svojoj bolesti i nisu mi potrebni nikakvi razumni i pametni saveti.“
„Svaki odnos, pa i s lekarom, znači neku odgovornost. Moraš tamo da ideš redovno, moraš da se držiš onoga što ti je prepisano, inače i doca i ti gubite vreme. Često ni sama sebi ne verujem kad treba da ispunim očekivanja drugih. Tako bih volela da budem tačna, pouzdana. Ali znam ja sebe, te stvari sa mnom ne pale.“ (Jupiter u Ribama kvadrat Merkur u Blizancima)

Kristijana F. je bila vrlo društvena osoba, znatiželjna i inteligentna, jer je Merkur kao vladar Ascendenta visoko na nebu u znaku Blizanaca. Čovek teško može s ovakvim položajem Merkura da funkcioniše sam i bez kontakata u spoljašnjem svetu, međutim, kvadrat Merkura u Blizancima i Jupitera u Ribama predstavlja njen izazov za ceo život, a to je „kako biti u spoljašnjem svetu i okružen drugima, a istovremeno ostati veran svojoj potrebi za samoćom?“, „kako se uklopiti u ovaj spoljašnji svet, a istovremeno ostati veran svom drugačijem, zanesenjačkom i čudnovatom svetu?“ ili „kako biti praktičan i razuman, a istovremeno ostvariti svoje snove i ideale?“. Mislim da je ovo njen ključni aspekt u horoskopu, koji joj je rođenjem dat kao izazov s kojim se susretala kroz ceo život, a izazovi svakom čoveku služe da se sapliće, podiže, raste, ali i propada.

 

maxresdefault

 

Kristijana F. je postala slavna sa svojom pričom kad je napisala knjigu „Mi deca sa stanice Zoo“ u kojoj otvoreno i hrabro piše o užasnom životu tinejdžera iz Zapadnog Berlina tog vremena, životu dece koja su se prepustila porocima, prostituciji, i čiji je život već tada bio osuđen na propast. Ova knjiga, po kojoj je snimljen i film, postala je kultno štivo. Merkur u Blizancima u desetoj kući i Devica na Ascendentu govore o pisanju ove kultne knjige, posle koje postaje poznata u celom svetu. Način pisanja i izražavanja mora biti otvoren, direktan i hrabar, jer je Merkur u aspektu sa Marsom i samo hrabrost i bunt mogu motivisati Merkura na razmišljanje i pisanje. Međutim, ona se ipak pokajala što je iznela svoju priču i što je napisala knjigu o čemu govori takođe kvadrat između Merkura i Jupitera. Ono što je očekivala od knjige i priče ne uklapa se u njen razum i rekla bih da je knjiga previše povezala i izbacila u spoljašnji svet, a odvojila je od njene potrebe za samoćom i intimnošću, pa i verovanjem da neke stvari treba da ostanu tajne, sakrivene i daleko od očiju javnosti, jer se ovo potpuno uklapa u njen izazovni aspekt između Merkura u Blizancima i Jupitera u Ribama.

„Zbog toga što me nije bilo sramota da ispričam svoju životnu priču, odjednom sam postala poznata i svi su želeli da pričaju sa mnom. Osećala sam se strašno, kao neko zamorče. Svi su se pitali da li sam mrtva, da li ću izdržati, da li sam i dalje zavisnik. Ni za šta drugo nisu bili zainteresovani, osim za to što sam zavisnik. Zato se kajem što sam uradila film i knjigu.“
Uticaj na njen imidž, kao i na njen život, imali su mnogi poznati umetnici i pisci s kojima je imala priliku i da se druži, na šta ukazuje Merkur u Blizancima u desetoj kući, ali i položaj Venere u Blizancima u ovoj kući. Kristijana F. je pokušala sebe da ostvari i kao pevačica i članica jednog muzičkog benda, na šta takođe ukazuje Venera u Blizancima, ali bezuspešno. Ipak, Merkur je dispozitor Venere i u kvadratu s Jupiterom u Ribama, a to su precenjivanja i prevelika očekivanja. U svakom slučaju, kakve god da je odluke ili namere imala Kristijana F, bile one dobre ili loše, teško je bilo uticati na ono što je htela da uradi, jer Merkur u aspektu s Marsom u Ovnu uvek uradi ono što hoće.

Njen Mesec u Strelcu je želja za slobodom, ali zbog kvadrata s Plutonom ovaj jak nagon za slobodom može biti i uzrok propasti. Ovaj aspekt ukazuje i na želju da oseti život na intenzivan i dramatičan način, što često uvlači osobu u neki oblik destruktivnosti i opasnosti, jer se osoba oseća živom tek kad je u blizini smrti. Želja za slobodom u sebi ima neke ekstremne i destruktivne elemente, a zbog opozicije između Meseca u Strelcu i Merkura u Blizancima, ona je razapeta između razuma i osećanja. Ono što joj razum govori, njena osećanja uvek odbijaju, a ono što osećanja prihvataju i za čim žudi njena duša, njen razum uvek odbija. Sunce u Biku voli sigurnost i zemlju po kojoj hoda, a ona se najdirektnije susreće i suočava s ovim iskustvima kroz težnju za slobodom jer je Sunce u devetoj kući, dok je način šokantan, uznemiravajući i stresan jer je Sunce u Biku u kvadratu s Uranom u Lavu. Drugim rečima, „najsigurnija sam kad imam slobodu“. Ovo je i aspekt ispoljavanja bunta, jer volja teži da se izrazi radikalno i na buntovnički način, odbacujući sva pravila i ograničenja koje doživljava kao okove na rukama i nogama.

Samo jednom dobija utisak da bi napokon mogla trajno uspeti – 1996. godine na svet dolazi njen sin Filip. Detetov otac je napušta nekoliko meseci kasnije. Pa ipak, upravo je to dete ono što je drži u životu.

„On je jedino ispravno što sam ikada napravila u životu. Uz njegovu pomoć sam postala bolji čovek.“

Jedanaest godina živi sa sinom, a onda pada u krizu, pokušava da se sa sinom odseli u Amsterdam, pa joj centar za socijalni rad oduzima dete i smešta ga u drugu porodicu. Kristiana F. se ponovo vraća drogama. Mada je možda imala šanse da ga dobije nazad, svesno je odlučila da je ovako za njega bolje.

Ovaj tekst ću završtiti porukama protiv droge:
„Tvoj život. Tvoje okruženje. Tu mesta za drogu nema.“
„Ne postoje lake i teške droge, jer sve vode u zavisnost.“
„Izaberi život NE drogu!“

Podeli s drugima