400px-Mike_Tyson_Portraitfoto: Brian Birzer

Kontroverzni teškaš „otvorio je dušu“ u memoarima koji su danas objavljeni u SAD.

U knjizi Neosporna istina Tajson ne samo da je prvi put priznao da je neke od svojih najvećih borbi boksovao pod uticajem psihoaktivnih supstanci, već je  koristio i lažni penis napunjen tuđim urinom kako bi prolazio testove na drogu. Nekada veliki šampion sveta otkrio je da je značajan deo karijere bio zavisnik od marihuane i kokaina.

„Totalno sam bio navučen na koku“, piše Tajson koji je u svojim memoarima otkrio i da se drogirao do pred samu borbu sa Britancem Denijem Vilijemsom 2004. godine koju je šokantno izgubio.  Borbu sa Loum Savarezeom u Glazgovu 2000. godine boksovao je pod uticajem marihuane. „Čelični Majk“ rado je upražanjavao svoje loše navike i van ringa: neposredno pred konferenciju za štampu upriličenu pred borbu sa Lenoksom Luisom 2002, Tajson je konzumirao „beli prah“. „Izgubio sam glavu. Pogledao sam ga i poželeo da udarim p****u“, prisetio se bokser incidenta u kome je ujeo svog rivala za nogu.

Tajson piše da je kokain prvi put probao sa 11 godina, dok mu je alkohol davan još kao bebi.  Zanimljivo je da kontroverzni teškaš i dalje negira da je silovao učesnicu takmičenja za Mis Amerika Dezire Vošington, zbog čega je krajem devedesetih osuđen na tri godine zatvora. Bokser se u memoarima ne žali na zatvorske uslove – iza rešetaka je jeo jastoga a vreme je provodio uglavnom čitajući. U Tajsonovoj zatvorskoj lektiri našlo se mesta za dela Marksa, Šekspira i Tolstoja, dok za Hemingveja tvrdi da je „veliko razočarenje“.

Pošto je „popio mudrost“ iz knjiga, Tajson tvrdi: „Istorija rata je istorija droga. Od nastanka sveta, svi veliki generali i ratnici su se drogirali“.  Ipak, najmlađi bokser koji je u istoriji ujedinio WBC, WBA i IBF titule u teškoj kategoriji žali što su poroci dovodili do „herkulovskih“ promena u njegovom raspoloženju.

Bokser se ženio tri puta i otac je osmoro dece sa nizom različitih žena, kojima je oduvek bio privlačan. Iako je po borbi zarađivao milione dolara, Tajson ne propušta priliku da životnim crticama objasni kako je ostao bez najvećeg dela “ finansijskog kolača“. Jednom prilikom izgubio je tašnu u kojoj se nalazilo milion dolara, dok je drugi put dao 250 hiljada dolara ženi koja ga je bezuspešno tužila na sudu nakon što je ujeo njegov ljubimac – tigar. „Osećao sam se loše, pa sam joj dao 250 hiljada“.

Podeli s drugima