shot

Gotovo dve decenije unazad,  američka policija služi se lokatorima pucnjave u večitoj borbi protiv kriminala. Zahvaljujući razvoju tehnologije, ovi visoko sofisticirani sistemi su sve bolji i bolji

Čak i prosečan ljubitelj američkih filmova i serija ne mora da pročita američki Ustav da bi znao da se njegov famozni drugi amandman odnosi na pravo na nošenje i držanje oružja. Zahvaljujući ovoj zakonskoj blagodeti, građani SAD su „do zuba“ naoružani, a njihova policija ima pune ruke posla. Prema zvaničnoj statistici, na 396 registrovanih pucnjeva počini se jedno ubistvo na teritoriji SAD.

Olakšanje za američke „plavce“ sve više su sistemi za lociranje pucnjava koji lako nalaze primenu u obavljanju svakodnevnog posla održavanja reda i mira. Ovi sistemi sastoje se od nekoliko delova: u brojnim američkim gradovima postavljeni su visokosenzitivni mikrofoni koji uspevaju da razlikuju pucnjeve od zvuka vatrometa ili korišćenja bušilica prilikom obavljanja uličnih radova. U slučaju da dođe do korišćenja vatrenog oružja, taj podatak se nekoliko sekundi kasnije šalje u najbližu policijsku stanicu, gde kompjuteri brzo i efikasno izračunavaju koordinate mesta na kome je korišćeno oružje.

Jedan od ovih sistema „ShotSpotter“, osim policije koristi i FBI. Osim što smanjuje troškove mobilizacije ljudstva i pronalaženja dokaza, sistem takođe u manjoj meri zavisi od dojava zabrinutih građana, što je u SAD sve veći problem, posebno u siromašnim četvrtima milionskih gradova i delovima grada u čijoj se blizini nalaze škole.Trenutno se radi na povezivanju ove tehnologije sa sigurnosnim kamerama, pošto u nekim kriminalizovanim delovima gradova zvuk pucnja nije dovoljan dokaz da je do korišćenja oružja zapravo i došlo. Policija je, recimo, u Safolk Kauntiju, predgrađu u državi Njujork uspela da dokaže samo 7% pucnjeva, piše londonski Ekonomist.

Jedna studija objavljena pre nekoliko meseci otkrila je da i Amerikanci, nalik Srbima, vole da koriste vatreno oružje kao priručno sredstvo iskazivanja stanja radosti i euforije. Tako su samo u poslednjih šest sati prošle godine mikrofoni širom Amerike detektovali četvrtinu ukupno registrovanih pucnjeva tog meseca, dok su meštani određenih četvrti Majamija očigledno navikli da pobede lokalnog NBA tima Majami Hita proslavljaju na nešto bučniji način.

Podeli s drugima