Izložba „Biti onaj drugi” (Iva Atoski i Božo Terzić)


U ponedeljak, 18. juna, u 19 časova, u galeriji SULUJa, Terazije 26, 2. sprat, Iva Atoski i Božo Terzić otvaraju zajedničku izložbu Biti onaj drugi, koja traje do subote, 30. juna


I Iva Atoski ( crteži) i Božo Terzić (skulpture u drvetu), umetnici su mlađe generacije. Oba umetnika se bave fantastičnim metamorfozama iz ljudskog u animalno obličje, i obrnuto, iz vrlo različitih pozicija. i dok je Atoski po bujnosti izraza i narativnosti bliska Goji i Ernstu, Terzić formira svoje gotovo arhaično svedene figure koncentrišući se na suštinsku vezu animalnog i ljudskog, frapantne sličnosti karaktera i forme bića. Autentičnost izraza ovo dvoje umetnika jasno je dat kroz vredno građen i kvalitetan crtež, skulpturalnost i kolorit.

Iva Atoski i Božo Terzić ove godine su predstavnici Srbije na Cite des Art rezidencijalnom programu u Parizu.

Izložba „Biti onaj drugi” (Iva Atoski i Božo Terzić)

„S Ivom Atoski sarađivao sam na samom počеtku njеnih studija i potom pratio njеn rad i kao studеnta i, kasnijе, kao profеsionalnog umеtnika. Takođе sam imao priliku da vidim i izložbе njеnog kolеgе vajara Boža Tеrzića. Iva Atoski sе nakon počеtnih istraživanja pronašla u oblasti crtеža, ilustracijе i složеnog organizma kakva jе grafička novеla. U svom radu ona pokazujе izuzеtnu prеciznost u izvođеnju, dok na narativnom planu izlazi na vidеlo njеna vеlika maštovitost. Saglеdani kao cеlina njеni radovi dеluju ubеdljivo i konzistеntno. Skulpturе Boža Tеrzića za tеmu imaju životinjе, tačnijе izvеsnu ‘humanizaciju’ bića s kojima dеlimo planеtu. Tе svojеvrsnе ‘basnе’ u trodimеnzionalnom izdanju odišu duhovitošću i sigurnošću еgzеkucijе.” (Mileta Prodanović)

Izložba „Biti onaj drugi” (Iva Atoski i Božo Terzić)

„Evo, daje vam se Božino delo, ujdurma tela i glava, tvrdo izdeljanih, unakrst i popreko… Božin zoološki vrt. Zoolook u Božinom izvođenju. Optužiće te, Božo, da si sklon genetskim modifikacijama… Čuvaj se svog rada, sebe se pazi, tako ti drveta jedinog, tvog!” (Aleksandar Milanković)

 

Podeli s drugima