Nesumnjivo je pripadao eliti, glumačkoj ali i ljudskoj eliti (Dejan Mijač)


Prva monografija o jednom od najvoljenijih srpskih glumaca i najvećoj glumačkoj legendi s ovih prostora, Draganu Nikoliću, predstavljena je 9. marta u Ateljeu 212. Promociji su prisustvovali mnogobrojni Draganovi prijatelji, poznati glumci, novinari i poštovaoci njegovog umetničkog dela.

Umetnička biografija Gospodin mangup jedinstveno je svedočanstvo o glumačkoj i moralnoj veličini najvećeg šarmera i omiljenog glumca, uz čije su uloge odrastale generacije. Nastala je na incijativu Grand kafe i u dogovoru s njegovom suprugom, proslavljenom glumicom Milenom Dravić.

Gospodin mangup je omaž glumčevom delu. Knjigu je priredila Radmila Stanković, dugogodišnja novinarka Politike i prijateljica našeg najslavnijeg glumačkog para, Milene Dravić i Dragana Nikolića, u saradnji s urednicom fotografije Gorankom Matić i Laguninim uređivačkim i dizajnerskim timom.

„Imala sam tu privilegiju da smo drugovali više od četiri decenije, što je podrazumevalo i određenu bliskost. Sve te godine prijateljstva utkale su se u ovu monografiju, u čijoj osnovi je ljubav prema junaku jedne kinematografije, teatra i televizije“, izjavila je Radmila Stanković, urednica monografije.

Priče o glumačkim i intimnim svetovima Dragana Nikolića ispričali su doajeni scenskog i kritičarskog stvaralaštva: akademik Dušan Kovačević, filmski kritičar Milan Vlajčić, pozorišni kritičar Aleksandar Saša Milosavljević, dramaturg Predrag Perišić, reditelji Dejan Mijač, Paolo Mađeli, Slobodan Unkovski, Ljiljana Todorović, Miloš Radivojević, Slobodan Šijan, Boro Drašković, Miroslav Lekić, Zdravko Šotra, Miloš Radović, publicista Dragoljub Draža Petrović. Iz sazvučja njihovih glasova i antologijskih fotografija oblikovana je ova jedinstvena knjiga.

„Bio je jedan od izrazitih, jedna od perjanica svega što je gluma. Nesumnjivo je pripadao eliti, glumačkoj ali i ljudskoj eliti. I nije slučajno da ga je publika odabrala za svoje mezimče“ – Dejan Mijač.

„Dragan Nikolić je najznačajniji filmski glumac modernog srpskog i jugoslovenskog filma naše generacije. Uspešno se odupirao stavljanju na pijedestal, pretvarajući se da je to što radi najnormalnija stvar na svetu!“ – Slobodan Šijan.

„Sećam se kad se prvi put ‘zvanično‘ pojavio u Ateljeu 212 na jednoj premijeri s Milenom Dravić. Pričalo se i pisalo da se ‘viđaju‘, da su ‘zajedno‘. Priče su prestale kad su se pojavili i u punom sjaju ‘ozvaničili‘ ljubav – koja još uvek traje i trajaće večno jer je ljubav veća i duža od života“ – Dušan Kovačević

Monografiju Gospodin mangup od 10 marta možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Podeli s drugima