jorgoslovlje


Sedam beogradskih koncerata tokom 2018. godine, koji su ostavili najjači utisak – izbor Đorđe Kalijadis


Na ovoj listi je sedam koncerata koje sam imao prilike da slušam i gledam tokom 2018. godine. Žive svirke su provera onoga što ste imali priliku pre toga da preslušavate s nekog nosača zvuka. To mu dođe kao nekakav ispit za određeni bend, ali i dobra zabava za mene kao slušaoca. Koncerti su poređani hronološki i klipovi nisu s navedenih koncerta već su u pitanju live nastupi koji su izabrani sa jutjub kanala kako bi se što bolje dočarala atmosfera.

Algiers- Dom omladine, 1. februar 2018

Jedan od boljih prošlogodišnjih koncerata bila je svirka benda Algiers iz Atlante u maloj sali Doma omladine. Psihodelični pank-soul obogaćen ikonografijom Crnih pantera za nove generacije. Gitare i semplovi s opakim vokalom Frenklina Džejmsa Fišera i tekstovima kojima iskazuju svoje političke stavove protiv rasizma, kolonijalizma i drugih oblika političkog nasilja. Pred dvestotinak ljudi, Algiers su odsvirali jedan pošten koncert, a ko nije bio, to može da ispravi ove godine, za koji dan, jer 11. 2. 2019. godine gostuju ponovo u Elektropioniru.

 

Katarina Pejak – Dom omladine, 27. februar 2018.

Katarina Pejak je pijanistkinja i kantautorka koja je završila Berkli koledž za muziku u Bostonu, i to na katedri za „songwriting“. Na koncertu Killing the blues, koji je održala te večeri u Sali Amerikana, na repertoaru se se našle obrade Toma Vejtsa, Boba Dilana, Džoni Mičel, Nore Džons, Nila Janga i drugih muzičara koji su uticali na nju, kao i nekoliko njenih pesama koje ćemo tek čuti na autorskom albumu koji je u najavi. Na koncertu je kao specijalni gost nastupio Pera Džo (Blues trio) na usnoj harmonici, dok su je na bas gitari i bubnjevima pratili Ana Protulipac i Slaven Ljujić. Jedno prijatno veče, uz predivan vokal srpske Nore Džons i onu „burbon“ atmosferu kojom smo prizvali jedan imaginarni honky-tonk ambijent.

 

Supersuckers – KC Grad, 8. april 2018.

„The Supesuckers!! Greatest Rock ‘n’ Roll Band in the World!“, kako voli da ih predstavi publici lider Edi Spageti, gostovali su u Beogradu po treći put (možda i četvrti?). Bazični gitarski rokenrol ukorenjen u tradiciju sajkobili kantrija, bluza i panka. Nema sumnje da su na Edija Spagetija i ekipu uticaj imali, koliko ZZ Top i AC/DC, toliko Johnny Cash, Sex Pistols i Motorhead, kao i dugogodišnje iskustvo povezano sa zajedničkim turnejama s grandž bendovima. Jednom sam ih slušao u SKC (2007), jednom na Akademiji (2009) i onda se nekoliko godina kasnije pročulo da se Edi razboleo od kancera. Posle dugogodišnje bitke, opercije i oporavka vratili su se na scenu. Otišao sam da ih čujem. Energija je još uvek prisutna, ali Ediju je manjkalo dobrog raspoloženja. U svakom slučaju, vredelo je.

 

The BellRays, The Hooten Hallers, The Harp Explosion – KC Grad, 15. jun 2018.

U okviru festivala Boogalooo 2, koji organizuje Aleksandar Delibašić, najveći entuzijasta i pravoverni odmetnik koncertne scene u Srbiji, održan je najbolji rokenrol koncert u 2018. godini, ali i jedan od najboljih ikada koje je imao priliku da vidi i čuje deo supkulturnog Beograda. Lisa Kekaula je već gostovala u Beogradu, na kultnom koncertu s legendarnim MC5. Ovde je sa sastavom BellRays ostavila utisak koji će se dugo pamtiti. Garažna pank-soul atrakcija koja u svom zvuku baštini najbolju tradiciju i vokalnu vatru koju je teško ugasiti. Iste večeri su svirali i  The Hooten Hallers, sirovi blues trio iz Misurija, s dominantnim bas/bariton saksofonom koji svira simpatična Keli Everet. The Harp Exsplosion je one man band iza koga se krije Igor Đeke – Iggy, poznat kao nekadašnji frontmen vinkovačkog benda Thee Knuckleheads i povremeni član Discipline Kičme.

 

Auf Wiedersehen + Prijatelji – Kvaka 22, 29. septembar 2018.

Na džem-sešn svirkama se poznaju junaci. Auf Wiedesehen su te večeri, u klubu Kvaka 22, izašli iz svojih okvira. Uz malu pomoć prijatelja održali su jedan eksplozivan koncert na kome je sve prštalo od dobre energije. Pored Vlade, Milana i Miška, bili su tu Sonja Lončar, Deki iz Grupe Beograd, Skreč majstor Ljuban. Krenulo je sve uobičajeno i dobro poznato publici koja je više puta slušala ovaj bend, ali se već posle prvog minuta pretvorilo u jedno novo zvučno putovanje. U jednom trenutku bendu se pridružio filmski reditelj Milutin Petrović s usnom harmonikom, i to je bio pun pogodak. Bio je to spoj kubističkog bluza Alana Vege i Bena Vona, s gruvom R.L. Burnsidea i elektro-progresivnim varnicama The Chemical Brothers. Čista improvizacija, vrhunski džem-sešn.

 

The Handsome Family – Dom omladine, 17. oktobar 2018.

The Handsome Family su južnjačka gotik-amerikana, sastav koji vode muž i žena Bret i Reni Sparks. Autori čuvene numere Far From Any Road, koja ih je posle serije True Detective globalno proslavila. Njihov beogradski koncert je bio zanimljiv, ali mu je nedostajalo više topline i kominikacije s publikom.

 

Lydia Lunch Big Sexy Noise – KC Grad, 13.novembar 2018.

Njujorška pank ikona, pesnikinja, glumica niskobudžetnih art filmova, „veštica“, kraljica andergraunda s kraja sedamdesetih i osamdesetih. U KC Gradu nam je priređeno distorzirano odvaljivanje Lydie Lunch u pratnji Big Sexy Noise, koji čine muzičari iz benda Gallon Drunk. Povratak u alternativni kosmos jednog prohujalog vremena. Neprocenjivo rokersko iskustvo.

 

Podeli s drugima