GET OUT - Džordan Pil (2017)


U filmu Get Out Pil ujedno pravi horor na temu rasizma i komediju na temu popkulturnog tretmana teme rasizma


Kristina Đuković

Debitantski film reditelja, scenariste i TV komičara, Njujorčanina afroameričkog porekla Džordana Pila – Get Out, privukao je pažnju u ovogodišnjoj ponudi malih nezavisnih filmova svojim tretmanom teme rasizma i međurasnih predrasuda kroz bogatu multižanrovsku matricu.

Priča o mladom muzičaru, Afroamerikancu Krisu Vašingtonu koji odlazi da upozna roditelje svoje devojke Rouz, belkinje, ukršta iracionalnu jezu horora poput Čoveka od slame, mračnu atmosferu okultnih trilera poput Širom zatvorenih očiju, i humor anksioznosti upoznavanja tazbine iz Upoznaj njene roditelje.

Ovakva veština baratanja ne samo opštim mestima popularnih žanrova, već i mitovima i fenomenima u popularnoj kulturi potiče iz Pilove prakse u radu na komičnom šou-programu Ki i Pil, koji je kreirao i vodio s kolegom komičarom Kiganom Majklom Kijem. Šou se na komičan način bavio aktuelnim temama iz popularne kulture, s akcentom na temama kao što su etnički stereotipi i rasizam.

Tako se u postavci Rouzinog roditeljskog doma Pil poigrava mitologijom velikih robovlasničkih imanja na američkom jugu u koju potpuno neočekivano uklapa njuejdž filosofiju Rouzinih roditelja, savremenih demokratski nastrojenih bogataša koji se utrkuju u svojim levičarskim stavovima, citiraju Obamu i kliču ravnopravnosti. Dok, s jedne strane, Pil koristi ovu disproporciju da gledaoca, u startu upućenog na Vašingtonovu vizuru, dovede u stanje iščekivanja kada će horor da počne, a ovi preterano fini ljudi poskidaju svoje hipi maske, s druge, upravo ovakvom postavkom, pravi prostor za duhovito ogoljavanje ideološkog automatizma.

Kad komedija pređe u horor s podzapletom kontrole uma, a Vašington shvati da je vreme da beži, Rouzina porodica i dalje zadržava groteskni smešak porodice Adams, ali i viktorijansku jezu kojom diše dekadentni Rouzin brat i sama Vašingtonova devojka čija je transformacija najupečatljivija. Od liberalne urbane devojke kakvu smo je upoznali na početku, postaje regresivna Keri koja u dečjoj sobi sluša saundtrek iz Prljavog plesa.

Manje ili više uspešno, Pil pravi komične epizode na temu međurasnih predrasuda u oba smera, pa je tako Vašingtonov najbolji prijatelj, afroamerički čuvar na aerodromu opsednut mitom o belcima koji koriste Afroamerikance kao seksualno roblje. S druge strane, psihoza Rouzine porodice i njihova kjukluksklanovska akcija u rukavicama bazirana je na mitu belaca o AfroAmerikancima kao ljudima velike fizičke moći, potencije i vitalnosti.

Može se reći da u filmu Get Out Pil ujedno pravi horor na temu rasizma i komediju na temu popkulturnog tretmana teme rasizma i sve to uz odličan saundtrek koji svojom zaraznom kombinacijom južnjačke folk pesme, gospela i bluza iz tridesetih godina savršeno prati ovaj mali horor.

 

Podeli s drugima