gories

Legendarni detroitski ambasadori garažnog bluz roka The Gories premijerno će večeras (utorak, 26. maj) nastupiti pred domaćom publikom u beogradskom Domu omladine. Domaće predgrupe biće Bag of Dicks i Stuttgart Online

Nastali 1986, The Gories su u narednih šest godina postojanja objavili tri studijske ploče i pet singlova koje su izvršile nemerljiv uticaj na novomilenijumsku generaciju američkih garažnih muzičara, između ostalih i Džeka Vajta i Taja Sigala. Grupa je nastupala bez basiste: Mik Kolins i Den Kroha su delili gitarska i vokalna zaduženja, dok je iza bubnjeva sedela Pegi O’ Nil.

Grupa se raspala 1992. nakon evropske turneje. O’Nilova se preselila u Nju Orleans nakon što je bila jedna od originalnih članica memfiske grupe ’68 Comeback, Kroha je nastavio u lokalnim Demolition Doll Rods, dok je Kolins sreću pronašao u takođe detroitskim The Dirtbombs, omiljenim gostima koncertne publike u Beogradu. „Reunion“ grupe desio se 2009, kada su The Gories nastavili gde su pre 17 godina stali – svirajući na dvonedeljnoj evropskoj turneji sa The Oblivians, a godinu dana kasnije odradili su povratničku turneju i po otadžbini. Na ovogodišnjoj zapadnoevropskoj turneji, Beograd je najistočnije mesto okupljanja. The Gories retko nastupaju, ali se prema rečima svedoka njihovi koncerti ne zaboravljaju.

Cena karte je dve hiljade dinara.

Podeli s drugima