Energokinetički gambit (EKG) – Ivan Điković (Prometej)


Da li je čovek zaista sposoban da uništi svet i kako izgleda granica koju mašina mora da pređe kako bi postala biće?


Energokinetički gambit je naučnofantastična imaginacija društva i sveta u 2089. godini koja se pred očima čitaoca pretvara u antiutopiju s apokaliptičnim završetkom.

Koristeći umereno elemente strave, avanture i akcije, autor rasvetljava ulogu misterioznih vanzemaljskih „manifestacija” u nuklearnim incidentima koji su pratili „Projekat Menhetn” i nesreće u Černobilju i Fukušimi. Posebna zanimljivost je razotkrivanje važne uloge jugoslovenske nauke u opažanju „entiteta” odgovornih za brojne atomske katastrofe na Zemlji.

Kolaž dramskih i kvazidokumentarnih zapisa uvodi čitaoca u događaje koji glavne junake, programerku Ninu i inženjera Jovana, vode u avanturu tokom koje će proputovati tri kontinenta, upoznati ekscentrične likove i sukobiti se s opasnim neprijateljima u borbi za život celog čovečanstva.

U nekoliko paralelnih zapleta sudaraju se ljudska etika i želja za opstankom u borbi protiv pohlepe, korupcije i žudnje za večnim životom, a u središtu svih događaja su misteriozni vanzemaljski entiteti i njihovi apokaliptični planovi. Taj dijalektički sukob ljudske, veštačke i vanzemaljske inteligencije dovodi antiutopiju do neumitnog kraha postavljajući čitaocu dva pitanja:

Da li je čovek zaista sposoban da uništi svet i kako izgleda granica koju mašina mora da pređe kako bi postala biće?

Podeli s drugima