Od Asošijeted presa dobila je rođendanski poklon – kopiju svoje krštenice koja kaže kako je pre neki dan napunila 95 a ne 93 godine


Na jednoj audiciji s početka karijere neko je pogrešno upisao da je rođena 1924. umesto 1922, pa su nadalje samo prepisivali. Tako je „postala“ godišnjakinja s Beti Vajt. Ne samo godišnjakinja – sad je od nje starija nekoliko meseci, a ne mlađa dve godine.

Doris Dej rodila se 3. aprila 1922. u Sinsinatiju, kao treće dete u porodici nemačkih emigranata. Pravo ime joj je Doris Meri En fon Kapelhof. Najstariji brat Ričard umro je pre nego što se Doris rodila, a srednji Pol malo je stariji od nje.

Malena Doris maštala je o plesnoj karijeri i ozbiljno joj se posvetila. Sa 11 i 12 godina osvajala je nagrade. Međutim, kad joj je bilo 13 godina preživela je avionsku nesreću i zaradila ozbiljan prelom noge. Na plesnu karijeru morala je da zaboravi. Nova strast postalo joj je pevanje. Sa 17 godina nastupa u klubovima u Sinsinatiju, u orkestru Bernija Repa, koji je i nagovorio da promeni prezime u – Dej: kraće je, lakše se pamti… Te iste godine udala se, kao maloletnica, za trombonistu iz orkestra u kome su zajedno nastupali, Ala Džordana. Mada je brak trajao tek dve godine, u njemu je rodila svoje jedino dete, kasnijeg muzičara Terensa. Razveli su se odmah po rođenju sina.

Džordan je bio nasilan tokom braka, a kasnije se pokazalo i sasvim neodgovoran otac, uopšte nije vodio računa o sinu. Ubio se 1967. godine. Treći suprug Doris Dej, Martin Melčer, usvojio je Terensa i dobio je prezime Melčer. U međuvremenu je Doris dve godine bila u braku sa saksofonistom Džordžom Vajlderom. Melčer je bio producent i lični agent Doris Dej. Brak je trajao 17 godina, sve do njegove smrti. Na prvi pogled, sve je bilo u najboljem redu, ali će Doris Dej dugo posle njegove smrti otplaćivati dugove koje je napravio. U jednom trenutku proglasila je bankrot i tada je otkrila da brak i nije bio sjajan. Pored toga što je nemilice trošio novac koji ona zaradi, nije se lepo ophodio ni prema Terensu.

Kako god, Doris Dej uvek je bila nasmejana, uporedo gradila i pevačku i glumačku karijeru. Snimila je 40 filmova i izdala 15 albuma. Nominovana je za Oskara za ulogu u Šaputanje na jastuku, a  počasnog Oskara dobila je 2008. godine. Pevala je pesmu Secret love koja je dobila Oskara, dobitnica je Nagrade Sesil de Mil za životno delo, takođe za životno delo i nagrade Gremi 2008, zatim nagrade Muzička legenda, koju dodeljuje Društvo pevača SAD. Predsedničku medalju slobode (za izuzetan doprinos SAD) dobila je 2004. godine. Dobitnica je i Nagrade centra Kenedi. Većini dodela nagrada nije lično prisustvovala jer se boji letenja avionom.

Doris Dej sa 90 godina

Sedamdesetih se izuzetno angažovala u borbi za prava životinja: 1971. bila je jedan od osnivača organizacije Glumci i ostali za životinje, krajem sedamdesetih osnovala je sopstvenu Doris Dej fondaciju zha životinje, i godinu dana kasnije Doris Dej ligu za životinje.

Pre svega je pamtimo po komedijama, ali je dobila pohvale i za dramske uloge. Kako je s istim žarom bila angažovana i na glumačkomi na pevačkom planu, ne treba smetnuti s uma da je nastupala i sa džez orkestrima, a otpevala je i brojne hitove. Na primer, Sentimental Journey je bila „himna“ demobilisanih američkih vojnika koji su se vraćali kući.

Glumačku karijeru počela je maltene slučajno. Posle razvoda s drugim mužem rešila je da se vrati kući, u Sinsinati, ali je njen tadašnji agent Al Livi zamolio da s njim ode na večeru kod kompozitora Žila Stajna. Kad je posle večere otpevala Embraceable You, Stajn i njegov gost Semi Kan bili su oduševljeni. Odmah joj je ponuđena glavna uloga u filmu Romance on the High Seas.

Pedesetih godina bila je na vrhuncu karijere. Kasnije je interes za njene fulmove i pesme počeo da opada, i pored odličnih kritika. Rokenrol je zavladao scenom, a ona je pop pevačica. Poslednji put se pojavila na malom ekranu 1973, u sopstvenom šou-programa. Šou je bio komičan, začinjen pevanjem, i počeo je s prikazivanjem 1968, posle smrti Melčera, njenog trećeg muža. On je sklopio ugovor o tom šou-programu u njeno ime, i nije mogla da otkaže, a i dugove je trebalo vratiti.

Udala se još jednom, po četvrti put, 1976, za glavnog konobara svog omiljenog restorana. Brak je trajao šest godina. Posle razvoda, suprug Beri Komden je izjavio kako je Doris više vremena posvećivala životinjama nego njemu.

Devedesetih godina Doris Dej je ponovo postala aktuelna, kad je jedna od njenih pesama bila muzička podloga za australijski film Strictly Ballroom. Disk s najboljim pesmama izašao je 1992. godine, a album My Heart, reizdan 2011, bio je deveti na top-listi u Velikoj Britaniji, i postigao svojevrstan rekord – Doris Dej je bilo 89 godina (tada se mislilo da joj je 87), i najstariji je izvođač koji se više nedelja našao među prvih deset na top-listi. Rekord je još jedan kuriozitet – albumu je tada bilo 62 godine otkad se „rodio“.

Doris Dej je jedina osoba koja ima dve zvezde na Holivudskom bulevaru. Jednu za glumačka dostignuća, drugu za razvoj muzičke industrije SAD.

Podeli s drugima