Festival na Adi Huji danas i sutra


Ravnodnevica ili ekvinocij, kad su dužine dana i noći jednake, dešava se dvaput godišnje: 21-23. marta, takozvana prolećna ravnodnevica, i 21-23. septembra, jesenja. Od prolećne dani postaju sve duži, a od jesenje noći. Na Severnom polu prolećna ravnodnevica (ili prolećni ekvinocij) označava početak šestomesečnog dana, dok je na Južnom polu obratno.

Trenutak kad dani postaju sve duži i kad se priroda probudi, 21. mart, Ujedinjene nacije slave kao Dan planete Zemlje. Ovaj internacionalni praznik nije ograničen samo na simboliku, već je ustanovljen kako bi ljude opomenuo da brinu o planeti na kojoj žive. U UN je 21. marta 1971. prvi put zazvonilo Zvono Mira, i od tada zvoni svake godine na dan prolećnog ekvinocija.

Nije to bio s neba pa u rebra događaj, već posledica Uneskove konferencije za životnu sredinu iz 1969. godine.

Kako se onda desilo da se proslavljaju dva Dana Zemlje – 21. marta i 22. aprila? Prvi datum, 21. mart, logičan je sam po sebi, a i ozvaničile su ga UN. Mnogi gradovi u SAD obeležavaju upravo ovaj datum.

Međutim, godinu dana pre UN ozvaničenja Dana Zemlje, 1970, Gejlor Nelson, koga mnogi smatraju za rodonačelnika buđenja ekološke svesti na svetskom nivou, organizovao je nacionalnu obuku o životnoj sredini 22. aprila. Bilo je to vreme studentskih protesta, demonstracija protiv rata u Vijetnamu, godina u kojoj je Džejn Fonda u Hanoju govorila protiv rata i snimila film o tome, godina u kojoj su američke snage počele da se povlače, a javnost konačno počela da saznaje punu istinu… sve do skvoterskog pokreta i pozivanja na opštu građansku neposlušnost… Bilo je to vreme punog političkog aktivizma, a senator Nelson je pokazao da je političar od zanata prepustivši nacionalnu obuku o životnoj sredini i koordinaciju događaja u ruke studentskim aktivistima. Akcija je privukla sve medije, priključuje se veliki broj građana i događaj zaista dobija nacionalni značaj. Najveća i najbolja posledica je primoravanje Kongresa SAD da sledeće godine usvoji Zakon o zaštiti životne sredine.

U sećanje na dan kad su studenti preuzeli na sebe organizaciju nacionalne obuke o životnoj sredini, za Dan Zemlje proglašen je 22. april. Senator i ekološki aktivista Gejlor Nelson lobirao je i za proglašenje Dana Zemlje i za Zakon o životnoj sredini i – uspeo.

Pre deset godina kod nas je prvi put obeležen Dan Zemlje u Košutnjaku, u organizaciji pokreta Supernatural. Poslednjih pet godina 22. aprila Dan Zemlje obeležava se na Adi Huji.

Ada Huja je pravo mesto za ekološko osvešćivanje. Do pre dvadesetak godina, to je bio jedan od najčistijih delova grada, s predivnom šumom. Godine nemara i nebrige od Ade Huje su stvorile prvo neformalnu deponiju, a od 2011, kad je posečeno 12 hektara šume, postala je ne samo ruglo grada, već i opasan kraj, pun toksičnog otpada. U rukavcu je 300.000 kubika toksičnog mulja arsena, olova, naftnih ugljovodonika…

Pokret Supernatural je raznim akcijama sprečio ovo neodgovorno ponašanje, a i počelo je sađenje biljaka i sadnica drveća, ne bi li se obnovila šuma i Ada Huja ponovo postala jedan veliki park, zelena oaza Beograda.

Pre tri godine je projekat revitalizacije Ade Huje proglašen za jedan od 25 najboljih evropskih ekoloških projekata. Priznanje je dodelila Evropska asocijacija za informisanje o lokalnom razvoju i zaštitu životne sredine za Evropsku uniju (AIDEL). Danas park ima 500 novih sadnica – zasađene su vrbe, topola, jasen, hrast lužnjak, sibirski brest. Nedavno je zasađeno i pet vrtova lekovitog i ukrasnog bilja. Park ima dečje igralište, teren za odbojku na pesku, osmatračnicu za posmatranje ptica. Tu je i plastenik za gajenje bilja, mali plažni bar i ponton za kajake.

Na Adi Huji će danas i sutra, u čast Dana Zemlje, biti Beogradski Sindikat, Del Arno Band, Lollobrigida, Radio Nula, i, prvi put, odabir najboljih koncerata iz prethodnih godina – KKN, Irie FM, Nikola Vranjković, Sharks Snakes and Planes. Dvodnevni festival ponudiće još mnogo toga svima zainteresovanima za zdrave stilove života, a najmlađim sugrađanima nude se brojne radionice.

Da ne pomislite kako je u Srbiji aktivan samo Supernatural u Beogradu, prisetite se akcije Ne prljaj. Nemaš izgovor! i Urbane gerile ratnika iz podzemlja (udruženje volontera koje se već dve godine bavi čišćenjem Petrovaradinske tvrđave) iz Novog Sada.

Podeli s drugima