dan-uzdrzavanja-od-kupovine


U poplavi međunarodnih dana ovoga i onoga, postoji jedan, nama čudan – Međunarodni dan uzdržavanja od kupovine. Čudan nam je jer se uzdržavamo od kupovine skoro svakodnevno


 

U neka „stara dobra vremena“ i ovde se kupovalo naveliko. U tekstu iz sedamdesetih godina u jednom ženskom časopisu devojka je pisala kako se sprema za more. Kad je nabrojala šta će sve poneti, delovalo je da će moći sve da smesti samo u šleper. Pa ni to možda nije čudno, ali je, bar s ove vremenske distance, čudno što je više od polovine stvari rešila da kupi pred put. Ako mislite da se radilo o maloj bogatašici, varate se. Bila je to devojka iz centralne Srbije, roditelji radnici, a imala je i sestru, studentkinju kao što je i ona.

Odavno nismo čuli da neko depresiju ili ljubavne jade leči šopingom. Možda pomaže, ali kod nas to nije izvodljivo. I kako sad da obeležimo Međunarodni dan uzdržavanja od kupovine kad mi taj praznik slavimo svaki dan?

Suštinski, Međunarodni dan uzdržavanja od kupovine ima i te kako smisla, nije nikakva „izmišljotina“, da se obeležava tek da bi se nešto obeležilo. To je protest protiv manične potrošnje, potrošačkog društva i podređenosti kupaca isključivim ciljevima profita. Takođe, to je i pritisak na proizvođače i trgovce da smanje cene, kao i poziv građanima da se suprotstave monopolskim sporazumima koji podižu cene u nebesa, a na čije smanjenje nemaju nikakav uticaj.

Počelo je u Kanadi, pre 24 godine. Danas se obeležava u 65 zemalja sveta svake poslednje subote u novembru, izuzev u SAD, gde se obeležava poslednjeg petka u novembru. Radi se o ovom petku, 25. novembra, ili suboti, 26. novembra. SAD ima obrazloženje zašto je izabrao petak – kraj je radne nedelje, počinje navala na trgovačke centre zbog predstojećih božićnih praznika. Dan su prozvali Crni petak.

Svuda gde se obeležava Međunarodni dan uzdržavanja od kupovine organizuju se aktivnosti poput šetanja po prodavnicama s praznim korpama ili razmene stvari ispred radnji. Da bi ovaj dan imao ikakvog smisla, potrebno je društvo u kome je kupovna moć građana velika, gde je Kupac krucijalna karika ekonomije, jer od ovog dana strepe i proizvođači i trgovci – promet drastično pada. Jedan dan može da bude i te kako važan. Na primer u Kanadi, Japanu, SAD…

 

crni-petak

 

Podeli s drugima