winter

Turski reditelj Nuri Bilge Sejlan osvojio je Zlatnu palmu za svoj film Zimski san na nedavno završenom 67. Filmskom festivalu u Kanu. Sejlan je ovo priznanje posvetio „mladim ljudima u Turskoj i onima koji su prošle godine izgubili svoje živote“, prenosi BBC

Sejlanova drama o porodici malog hotelijera u snežnim turskim planinama, pobedila je u konkurenciji koju je činilo još 17 ostvarenja, a ovaj turski reditelj iskoristio je medijsku pažnju da podseti na tragičnu pogibiju 307 radnika u turskom rudniku uglja u Somi.

Iako je biografski fim Majka Lija, Mr Turner, navođen kao ozbiljan kandidat za Zlatnu palmu, kanski žiri se zadržao na nagradi za najbolje glumačko ostvarenje koje je pripalo Timotiju Spalu za ulogu Vilijama Tarnera, britanskog slikara iz doba romantizma. Spal, koji je svoj govor povodom nagrade čitao sa mobilnog telefona, zaključio je da je s pravom odabran za ovu ulogu rekavši da je Tarner bio „komičan, debeljuškasti, mali čovek, baš kao i ja“.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Džulijen Mur za njeno glumačko ostvarenje u filmu Maps to the Stars Dejvida Kronenberga koji istražuje život jedne arhetipske holivudske dinastije.

Film Leviafan, ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva nagrađen je za najbolji scenario, a Benet Miler je proglašen najboljim rediteljem za svoje ostvarenje Foxcatcher, posvećeno olimpijskom rvaču Marku Šulcu.

Ranije nagrađivan na Kanskom festivalu za svoja ostvarenja Uzak, Tri majmuna i Bilo jednom u Anadoliji, Sejlan je nakon dodele nagrade primetio da mu Zlatna palma dolazi u ruke na stogodišnjicu turskog filma.

Rediteljka Džejn Kempion, predsednica kanskog žirija koji su još činili Sofija Kopola, Vilijem Defo, Nikolas Vinding Refn i Gael Garsija Bernal, ocenila je trosatni Zimski san kao „majstorski“ i „bespoštedan“ film.

Podeli s drugima