Mone

U Rumuniji osuđene vođe bande koja je u oktobru 2012. poharala roterdamski Kunsthal muzej, iz kog su ukradena dela Pikasa, Monea, Gogena, Matisa, Mejera de Haana i Lisjena Frojda. Neke od slika su završile u rerni!

Kazne od šest godina i osam meseci izrečene su vođama ove grupe Eugenu Dariju i Raduu Dogaruu, dok će za još četvoro članova bande proces biti nastavljen početkom decembra. Među njima je i Raduova majka Olga, koja je pokušala da prikrije sinovljevu krađu tako što je u rerni zapalila Moneov „Voterlu most“ (na slici), Pikasovu „Arlekinovu glavu“ i Matisovu „Čitateljku u belom i u žutom“! Vrednost ovih slika, osiguranih za 18 miliona evra, procenjuje se na nekoliko stotina miliona evra, a policija je utvrdila da je reč o prikrivanju dokaza zahvaljujući  ekserima kojim su platna pričvršćivana za drvene ramove,  pronađenih u pepelu iz Olgine rerne.

Za još četiri slike se ne zna gde se nalaze, a okrivljeni Dogaru za tu informaciju traži premeštanje sudskog procesa iz Rumunije u Holandiju. Darijeova advokatica Marija Vasii je izjavila da će se žaliti na odluku suda iako smatra da je u pitanju korektna odluka, dodavši da očekuje da će žalbu podnetu i tužitelji, sa zahtevom da kazne budu još oštrije, piše Gardijan.

 

 

 

Podeli s drugima