voda

Izraelski naučnici tvrde da su pronašli tržišno isplativ način proizvodnje alternativnog izvora energije

Na Univerzitetu Ben Gurion naučnici su prošle nedelje javnosti predstavili proto-gorivo, supstancu koja ima iste funkcije kao benzin. Ova ekološka alternativa, za koju se predviđa da bi mogla da revolucioniše tržište energenata u nastupajućoj dekadi dobija se pomoću gasa odgovornog za efekat staklene bašte i hemijskog elementa koji se izdvaja iz – vode.

„Ne koristimo nikakvu magiju… Ovo je moguće“, kaže Dr Moti Herskovic, šef istraživačkog tima. Smeša ugljen dioksida, vodonika i veštačkog gasa propušta se kroz specijalni reaktor kako bi se dobila „zelena hrana“, sirovina koja bi zamenila naftu u rafinerijama i poslužila pri proizvodnji benzina, kerozina i dizel goriva. „Ovo gorivo je lako obnovljivo u životnoj okolini, za razliku od fosilnih goriva, čije su rezerve vrlo ograničene“, tvrdi Dr Herskovic, koji još uvek nije patentirao proces proizvodnje.

Dr Herskovic planira da osnuje kompaniju koja bi se bavila približavanjem eksploatacije nove sirovine na tržištu. „Kad se podvuče crta, sve se svodi na ekonomiju, pošto moraš biti konkurentan. Zbog napretka tehnologije, mi to očekujemo da ćemo biti u narednih deset godina“, optimističan je Herskovic.

 

 

Podeli s drugima