Lovac na maslаcke

Svojim knjigama za decu (i originalnim radio dramama), Vesna Aleksić se, slično Urošu Petroviću, godinama unazad, pokazala kao retko autentičan stvaralac savremene dečije proze

Kristina Đuković

Iako je za učiteljice, možda, veliki problem ako im učenici pričaju za vreme časa, za Mašu, glavnu junakinju kratkog romana Lovac na maslačke, problem je što njen par u klupi, Janko, od prvog dana u školi, ne progovara ni reč. Umesto da zatraži premeštaj ili se svrsta u brojniju ekipu dece koja na pegavog ćutljivca gledaju kao na čudaka, ona ga bira za najboljeg ortaka. Pogađate, zato što ni ona sama nije skroz obična.

Vesna Aleksić ciljano spaja Mašu i Janka kao dve suprotnosti – Maši ne smeta što je Janko ćutalica, jer ona može da priča za trojicu. Da postavlja pitanja, lupa gluposti, skreće pažnju na sebe, svađa se sa devojčicama u roze haljinama, izaziva učiteljicu i gnjavi svoju majku. Međutim, iako zvuči kao da je Maša svoj na svom, u isto vreme – ona želi da priča baš sa Jankom i otkrije misteriju iza njegovog štrajka rečima. Dakle, na sve to, Maša je i malo tvrdoglava.

Možda je baš zato Vesna Aleksić, tako brbljivu, tvrdoglavu i ne baš običnu sedmogodišnju devojčicu izabrala za pripovedača cele ove priče o velikom prijateljstvu, borbi sa strahovima i potrazi za istinom. Jer, da je na Mašinom mestu bila neka druga, ljubaznija, modernije obučena ili poslušnija devojčica, mi ništa živo ne bismo saznali o tome šta se zbivalo godinu dana u jednoj osnovnoj školi.

Izbalansiranost ne baš lagane priče koja otkriva niz ozbiljnih društvenih i porodičnih problema i pitke avanture koja sedmogodišnje junake tretira sa poštovanjem i bez snishodljivosti, najjače su obeležje ovog romana. Korišćenje autentičnog pripovedanja iz prvog lica sigurno nije bilo lako postići, a donekle starmala opažanja glavne junakinje neretko pružaju i dosta humora poput riznice dečjih opaski iz legendarne Olovka piše srcem.

Kao roman o odrastanju, suočavanju sa strahovima i prvim spoznajama sveta odraslih, može se reći da “Lovac na maslačke” ne podseća samo po naslovu i žutoj boji na legendarnog Lovca u žitu.

Podeli s drugima