Upamćene kao razvratnice


Moćne žene koje su vodile bludan život nekad i ne hajući što će ih istorija upamtiti kao razvratnice


Broj ljubavnika nije presudan činilac da bismo nekoga nazvali razvratnim, ali ovih 14 dama, iako su poznatije po tome šta su postigle u životu i koliko su uticale na istorijska i kulturna dešavanja, zapanjuju kako brojem ljubavnika tako i ponašanjem u seksualnom životu. Nisu sve bile moćne prostitutke već žene na položajima, od kojih su ponekad zavisila i zbivanja u svetu. Uprkos tome, poznate su i po intimnom životu i povelikom seksualnom apetitu.

Kleopatra

Kleopatra je, ako je verovati rimskim savremenicima, već u 12. godini počela sa seksualnim životom. Učiteljice su joj bile aleksandrijske prostitutke, a učila se na robovima. Bila je lepa, harizmatična, pametna… Došla je na presto sa samo 18 godina. Kako je Egipat bio mnogo slabiji od Rima, znala je da ne može da pobedi u ratu, pa se okrenula diplomatiji – zavođenjem. Znala je sve tajne zanata, ali nisu bili naodmet ni afrodizijaci. Niko nije mogao da joj odoli, pa je kao od šale zavela i Gaja Julija Cezara i Marka Antonija.

Valerija Mesalina bila je treća žena imperatora Klaudija. Živela je kratko i burno. Ostala je upamćena po takmičenju s tadašnjom najpoznatijom prostitutkom u broju muškaraca koje će opslužiti – koja ne može više, izgubila je. Mesalina je ubedljivo pobedila, a poražena je izjavila kako „imperatorka među nogama ima vojničku čizmu“. Mesalina je bila poznata i po tome što noću odlazi u javnu kuću kako bi – radila. Istoričari se ne slažu u tome da li je Klaudije bio upoznat s onim što njegova supruga radi, ali je svakako prevršila meru kad ga je pitala da li može da se uda za svog ljubavnika.

Carica Teodora

Carica Teodora je, pre nego što je postala carica, bila prostitutka. Krenula je sa samog dna, u 13. godini „prodajući ljubav“, kao i njena majka. Od ulične prostitutke, preko cirkuske izvođačice i glumice, dospela je do elitne prostitucije, pa i do kreveta samog cara. Sledeći korak je bila carska titula. Bez obzira na to što nije bila obrazovana, bila je vrlo inteligentna i veoma važan savetodavac svom mužu. Kupala se nekoliko puta dnevno i mazala aromatičnim uljima. Za razliku od dugih dama iz ove grupe razvratnica, otkad se udala za cara Konstantina, imala je besprekorno ponašanje, dostojno svog visokog položaja.

Đovana I Napuljska

Đovana Prva Napuljska stupila je na presto s 15 godina, savetnice su joj bile bludne tetke sklone intrigama, pa možda nije ni čudno što je njen dvor u narodu prozvan „javna kuća“ kad joj je bilo 17 godina. Savremenici su ostavili svedočanstva o tome da je najviše volela grupni seks. Bila je izvanredno obrazovana, naklonjena umetnosti i pomagala i podržavala umetnike. Zahvaljujući njoj Bokačov Dekameron je publikovan. Naredila je da joj ubiju prvog muža jer je morala s njim da deli presto, a ostale protivnike uglavnom je trovala. Na kraju je ubijena.

Madam Pompadur

Madam Pompadur je bila ljubavnica Luja XV samo šest godina, a posle je kralju podvodila druge devojke, da je odmene. Bila je kraljeva osoba od poverenja, imala je tako veliki uticaj da se tražio njen savet i za najveće državne odluke. Umrla je od tuberkuloze, a kralj je do samog kraja bio s njom. Dok je nisu udali, izdržavala se od ljubavnika. Luja XV upoznala je na maskenbalu, i vrlo brzo preselila se na dvor i rastala od muža. Parižani su njen grob opisivali rečima: „Ovde počiva žena koja je dvadeset godina bila devica, osam razvratnica i deset svodnica.“

Grofica Di Bari, iako pre svega poznata kao ljubavnica Luja XV, odrasla je u manastiru Sv. Ana i bilа joj je namenjena sudbina monahinje. Pobegla je s 15 godina i rešila da postane frizerka. Vrlo kratko je bila na obuci, od jednog do drugog salona, jer je stalno dobijala otkaz zbog flertovanja sa sinovima majstora. Karijeru je usmerila u drugom pravcu uzevši ime Manon Lanson – postala je najpoznatija prostitutka Pariza. Jedna od mušterija bio joj je i kardinal Rišelje. On je i predstavio kralju Luju, koji je, na prvi pogled zadivljen, do smrti ostao s njom. Kad je umro, proterana je s dvora, ali je živela materijalno obezbeđena. Na kraju je završila na giljotini. Zamenila je Madam Pompadur kao ljubavnica Luja XV, koji je, kad se sve uzme u obzir, u istoriji poznatiji po svojim ljubavnicama nego po vladavini.

Jelisaveta Petrovna

Jelisavetu Prvu, ćerku Petra Velikog, istorija pamti kao caricu Rusije koja je pomagala Lomonosovu i koja nije odobravala smrtnu kaznu. U vreme dok je vladala, bila je javna tajna da obožava lepe i visoke muškarce. Međutim, ono što je neobično za ženu tako visokog ranga, svi njeni mnogobrojni ljubavnici, bar oni za koje se zna, imali su nisko poreklo i nikakvo obrazovanje. Iako se nimalo nisu razumeli u državne poslove, njihova moćna ljubavnica nije žalila da ih daruje titulama, položajima i bogatstvom. Već sa 20 godina, unapredila je nekoliko običnih seljaka u plemstvo. Ne treba pomisliti da je ljubavnike „kupovala“ jer je bila vrlo lepa, pa bi i bez moći i bogatstva bila vrlo poželjna. Međutim, kruna je ipak kruna! Kao ljubimac najduže se zadržao Aleksej Razumovski, po profesiji crkveni pojac, koga je imperatorka častila titulom ruskog feldmaršala iako nikad u rukama nije držao oružje.

Katarina Velika

Katarina Velika je tvrdila da je za dobro zdravlje neophodno voditi ljubav šest puta dnevno! Patila je od nesanice za koju je takođe verovala da se leči – seksom. Kako je još tokom prvih godina braka s Petrom Trećim uvidela da neće biti srećna s njim, okrenula se ljubavnicima. Javna tajna bile su njene veze s grofom Grigorijem Orlovim i knezom Sergejem Saltikovim. Šuškalo se da je njen sin Pavle dete jednog od ove dvojice. Kroz njen krevet prošlo je nebrojeno mnogo ljubavnika. Među tim brojnim znanim i neznanim muškarcima izdvaja se feldmaršal Grigorij Aleksandrovič Potemkin, s kojim je imala i ćerku Jelisavetu.

Kneginja Marja Aleksejevna Saltikova bila je majka jednog od ljubavnika Katarine Velike, što im nimalo nije smetalo da budu prijateljice. Ipak, iako je Marja otvoreno podržala Katarinu u vreme prevrata, nije joj bila ljubimica zbog „ugleda“ koji je imala. Kao i Mesalina, i kneginja je volela da „zalazi među narod“, pa se često iskradala noću preobučena u muškarca i odlazila u vojničke kasarne. Ruski istoričari su izbrojali da je imala više od trista ljubavnika među oficirima. Nažalost, nijedan njen portret nije sačuvan, pa moramo da verujemo na reč savremenicima kako je bila – prelepa.

Paolina Bonaparta Borgeze

Paolina Bonaparta Borgeze, mlađa Napoleonova sestra, i kao vrlo mlada bila je poznata zavodnica. Svesna svoje lepote, tako se i ponašala. Sa 17 godina udala se za jednog od Napoleonovih oficira, a kad joj je muž umro, dugo je nosila crninu. Međutim, to je bilo po bratovljevom naređenju, teško da je bila u dubokoj žalosti jer se ponašala sasvim razuzdano. Čete muškaraca prošle su kroz njen krevet. Napoleon je na kraju udao za italijanskog princa Borgezea. I daleko od Pariza nastavila je po starom, varala je muža s kim je stigla. Nije se libila ni da pozira umetnicima sasvim gola. Od svakodnevnog kupanja u mleku napravila je ritual, pri čemu je povremeno imala i mušku publiku.

Sara Bernar

Sara Bernar, verovatno najpoznatija glumica svih vremena, nije krila da je imala više od hiljadu ljubavnika, ali su oni uglavnom bili umetnici, naučnici… Kako nije bila naročito lepa, čak i neugledna kao izrazito niska (samo 152 cm), njeno „oružje“ bili su intelekt, šarm i harizma. Nadimak Božanstvena Sara potpuno je zaslužila jer su iz pozorišta ljudi izlazili fascinirani Bernarovom. Kažu da je imala magnetičan pogled i savršen dar transformacije. Prva je izjavila da se „mozgom zavodi“. I da se ne zaboravi – divila se Nikoli Tesli.

Mata Hari

Mata Hari, špijunka koja i danas intrigira svojim životom. Mnogi smatraju da još uvek nije razjašnjena njena uloga u istorijskim događajima. Rodom je iz Holandije, pravo ime joj je Margareta Gertruda Zele. Zvanično, bila je plesačica, a nezvanično i važnije – zavodila je značajne političare i visoka vojna lica, i Francuze i Nemce. Naplaćivala je svoje usluge, kako ljubavne tako i špijunske. Pred streljanje je poslala poljubac vojnicima koji su uperili puške u nju.

Vera Pešić

Vera Pešić je kao špijunka imala mnogo komplikovaniju ulogu od Mate Hari. Dok je Mata Hari najverovatnije bila dvostruki špijun, za Veru se još uvek ne zna za koga je zapravo radila, da li je dvostruki, trostruki ili četvorostruki špijun. Kad je iz Sijarinske Banje došla u Beograd krajem tridesetih godina, sama se ponudila Tajnoj službi Kraljevine Jugoslavije. Međutim, kako nije imala nikakvog iskustva i nije znala nijedan strani jezik, oni su je prosledili britanskoj tajnoj službi koja je smatrala da se tolike zavodljivost i lepota mogu iskoristiti, pa su je ubzano obučavali i učili je nemački i engleski. S glavnim britanskim obaveštajcem delila je postelju. Međutim, uletela je i u krevet Karla Krausa, SS oficira, koji je u Beograd došao po nalogu nemačke tajne službe i predstavljao se kao hemičar. Britanci su joj nudili da postane dvostruki agent. Međutim, nije računala na domaće agente koji su je strpali u Glavnjaču. Na insistiranje nemačkog ambasadora je puštena. Usput je zavela i ženu nemačkog ambasadora, koja je obasipala poklonima i na javnim mestima je ljubila. Početkom rata zvanično je radila na pripremi antimasonske i antikomunističke izložbe. S Trenčelom, šefom nacističke propagande, ušla je u ljubavnu vezu, koja se nije dopala ljudima na vrhu, pa se, kad su Trenčela poslali na front, prebacila na zamenika ministra unutrašnjih poslova Tasu Dinića. Sledeći je bio pukovnik Živojin Đurić s kojim je sarađivala oko razmene informacija. Kad joj je Đurić pokazao spisak komunista koji je hteo da prosledi Nemcima, Vera ga je odgovorila da to ne radi. Istovremeno je održavala ljubavnu vezu i s Milivojem Perovićem, partizanom. Njene veze bile su na sve strane, i na svakoj je imala po ljubavnika koji je bio lud za njom. Tokom rata hapsila je Specijalna policija kao komunistkinju, ali je na urgiranje Gestapoa puštena. Potom su je uhapsili četnici s namerom da je streljaju kao agenta Gestapoa i partizana, ali je na insistiranje Draže Mihailovića ostala u životu „kako bi im dala dragocene informacije i posle rata odgovarala pred sudom“. Engleska misija preko svojih veza u četnicima traži da se Vera strelja, Gestapo takođe. Shvativši da je u bezizlaznoj situaciji, Vera zavodi komandanta kome je toliko zavrtela pamet da se četnici i engleska misija s kojom su bili – bune. Ustali su protiv komandanta koga su uhapsili (a koji je, inače, rat završio u partizanskoj uniformi), a Veru su po kratkom postupku streljali. Nije molila za život, već samo da joj ne pucaju u lice, što su ispunili.

Gala i Dali

Gala Dali, model i supruga Salvadora Dalija, rođena kao Jelena Ivanovna Đakonova, pre braka s najpoznatijim slikarom nadrealistom bila je udata za Pola Elijara i još tada propovedala slobodnu ljubav. Nije je se odrekla do kraja života. U Parizu je par Elijar bio poznat po seksu utroje – treći je mogao da bude bilo ko, mada je najčešće bio iz kruga pesnika nadrealista. U braku s Dalijem imala je ljubavnike koje nije delila s njim, i bilo ih je mnogo. Kako je vreme prolazilo i gospođa Dali starila, njihov broj se smanjio, pa je morala da ih „kupuje“. Na kraju ni novac nije bio dovoljan, tako da je neke mlade ljubavnike pazarila slikama svog muža.

Podeli s drugima