Izložba „Male priče“ Dejvida Linča


Do 30. septembra, u Kulturnom centru Beograda, 12.00-22.00 časova, izložba fotografija Male priče Dejvida Linča


Dok svet već uživa u novom serijalu Twin Peaks Season 3 svetski poznatog američkog reditelja Dejvida Linča i iznova odaje počast njegovom delu, pored ostalog, i dokumentarnim filmom Dejvid Linč: Umetnički život (premijerno prikazanom na 73. Venecijanskom filmskom festivalu; reditelji: Jon Nguyen, Olivia Neergaard-Holm i Rick Barnes), Kulturni centar Beograda je odlučio da kao jedan od ključnih programa u godini svog 60. jubileja posveti ovom izuzetnom ne samo filmskom nego i likovnom/vizeulnom stvaraocu, ističući tako oblasti u kojima je dominantno prepoznatljivo njegovo delo.

Izložbu čini 56 crno-belih fotografija velikog formata  sa svim odlikama njegovih filmova: čudesno preplitanje realnih referenata i fantazmagoričnih intervencija i kompozicija. Ovom izuzetnom i konzistentno osmišljenom izložbom pruža se uvid u Linčovo vizuelno stvaralaštvo s kojim srpska javnost nije imala prilike da se upozna za razliku od njegovog kinematografskog opusa, koji ima kultni status.

Male priče, koje su producirali Galerija Item iz Pariza i Evropska kuća fotografije, u kojoj je izložba premijerno prikazana 2014, ekskluzivno će, po autorovoj želji, biti prikazana samo u sva tri galerijska prostora KCB (Galerija ARTGET, Galerija Podroom i Likovna Galerija), i nigde drugde u okruženju. Izložbu će pratiti brojni programi: predavanja, tematska vođenja stručnjaka/stvaralaca iz različitih oblasti, eduaktivno-kreativne radionice za srednjoškolce i mlađu studentsku populaciju i filmski program.

Dejvid Linč (David Keith Lynch, Mizula/Montana, SAD, 1946) je američki filmski i televizijski reditelj, vizuelni umetnik, muzičar i glumac. Poznat po svojim nadrealnim filmovima, Linč je razvio svoj jedinstveni vizualni stil, popularno nazivan linčevski stil. Filmove Dejvida Linča karakteriše nadrealistički pristup, odnosno specifičan aranžman sekvenci, na granici sna i jave, koje se često preklapaju, tako da je teško razdvojiti realno od irealnog. Nadrealni i u mnogim slučajevima nasilni elementi njegovih filmova stekli su reputaciju da gledaoce „zastrašuju, vređaju i dovode u zabunu“. Muzika u njegovim filmovima je veoma pažljivo izabrana i često stvarana za svaki film na bazi montaže i ritma sekvenci slika. Kad govori o svom stvaralaštvu, sam Linč ga definiše kao intuitivno istraživanje našeg „drugog ja“, naših snova, strahovanja i predrasuda, koja nisu očigledna na prvi pogled. Intuiciju definiše kao integralni sklop intelekta i emocije, razmišljanja i osećanja. Uporedo s radom na filmu koji odlikuje značajna likovnost, Linč se bavio i vizuelnom umetnošću, koju je kratko i studirao na Pennsylvania Academy of Fine Arts u Filadelfiji. Njegova dela iz oblasti vizuelnih umetnosti izlagana su u najprestižnijim muzejima i galerijama širom sveta i deo su brojnih i značajnih javnih i privatnih kolekcija.

www.davidlynch.de

Prateći program izložbe do 30. septrembra:

UTORAK, 19. SEPTEMBAR – Galerija ARTGET
19.00 – Razgovor: Male priče o Dejvidu Linču
Razgovaraju: Maja Uzelac, rediteljka; Petar Jevremović, psihoanalitičar; Zvonko Karanović, pisac

PETAK, 29. SEPTEMBAR – Galerija ARTGET
19.00 – Razgovor: Tvin Piks: Šta se zapravo desilo?
Razgovaraju: Bojan Vuletić, filmski reditelj; Vladan Petković, filmski kritičar; Dragan Dimčić, filmski montažer i teoretičar.
Razgovor vodi Stefan Arsenijević, filmski reditelj i urednik filmskog programa KCB

Organizator zadržava pravo izmene i dopune programa.
Sve aktuelne informacije na www.kcb.org.rs

Podeli s drugima