chains

Čitava Britanija digla se na noge nakon vesti da su tri žene više od tri decenije bile držane kao robinje u jednom stanu u Južnom Londonu.

Jedna od zatočenica čitav svoj život provela je u ropstvu. Među žrtvama se našla po jedna Maležanka (69), Irkinja (57) i Britanka (30). Njih je u zatočeništvu držao muško-ženski par, oboje po 67 godina, koji je identifikovan kao nebritanski. „Žene su vrlo traumatizovane, pošto su držane u zatočeništvu više od 30 godina, bez kontakta sa spoljnim svetom. Otkrivanje šta se desilo u ovom vremenskom peridou će razumljivo odneti dosta vremena, ali mogu da kažem da ništa slično nismo ranije videli“, izjavio je inspektor Skotland Jarda Kevin Hajland.

Nesrećne žene su oslobođene nakon što je jedna od njih telefonom pozvala dobrotvornu ustanovu Sloboda. Anita Prim, osnivač ove organizacije, kaže da su robinje uživale „varvarski“ tretman, da su trpele fizičko maltretiranje ali da ne veruje da su bile seksualno zlostavljane. „Neočekivano je da se ovo dogadilo u Velikoj Britaniji, u Londonu, u 2013. godini“, dodala je ona.

Ranije ove godine, u američkom gradu Klivlendu zabeležen je još jedan slučaj modernog ropstva. Ariel Kastro je duže od dekade seksualno zlostavljao tri zatočene žene. Osuđen je na doživotni zatvor u avgustu, gde je izvršio samoubistvo mesec dana kasnije.

Podeli s drugima