treme

 

Bitka za dušu Amerike vodi se u poplavljenom Nju Orleansu

 

Marko Nikolić

Već u svojim ranijim radovima, nekadašnji novinar i “mag” američkih TV serija Dejvid Sajmon izborio se bez veće muke za naklonost sofisticiranijeg auditorijuma. Serije Homicide: Life on the Street, Ugao i Žica, stekle su kultno sledbeništvo zahvaljujući Sajmonovoj dokumentarističkoj beskompromisnosti: u pitanju su naslovi u kojima se tretiraju teme od kojih se najradije okreće glava (narkomanija, kriminal, ulični život). Zato i nije bilo posebno iznenađenje kada se pre nešto više od četiri godine Sajmon za potrebe svog novog rada Treme maknuoiz rodnog Baltimora i obreo u poplavljenom Nju Orleansu.

Specifična istorija Luizijane i bogato muzičko i gastronomsko nasleđe močvarnog tla Misisipija na kome se račvaju i prepliću rasne i nacionalne tradicije kao nigde drugde na zemaljskoj kugli kulisa su u kojoj tokom četiri (a zapravo tri i po) sezone obitavaju Sajmonovi junaci – žitelji grada koji je poklekao pred vodenom bujicom i mukotrpno pokušava da se digne s kolena. Ovo je grad u kome se održava jedan od najvećih svetskih karnevala Mardi Gras, ovo je mesto na kome se pokojnici ispraćaju limenim počastima, a procesiji u svako doba može da se pridruži svaki slučajni prolaznik sa duvačkim instrumentom pod miškom.

Kao i u prethodnim serijama koje je radio, Sajmon ni u Tremeu ne propušta priliku da se na detaljan i realističan način pozabavi američkom svakodnevicom, tamnije ali ujedno i osećajnije senčene u odnosu na uvrežene televizijske standarde. U Sajmonovom fokusu su raznorazni muzičari, gazdarice kafića, advokatice koje se bave ljudskim pravima, probisveti, muljatori, šefice restorana, večita deca i slučajni prolaznici.

Treme ne bi bio toliko efektno gledalačko iskustvo da ne može da se pohvali primernim glumačkim odabirom i bravurama. U pitanju je serija čiji vam se junaci neosetno uvlače pod kožu i već posle nekoliko epizoda ih osećate kao “istinske” ljude za koje imate utisak da ih poznajete čitav život. Posebno treba istaći sjajne uloge starih Sajmonovih saradnika Vendela Pirsa, Klarka Pitersa i Kendi Aleksander, fenomenalnu Melisu Lio i zrele, već dokazane glumce iz drugog plana Stiva Zana, Džona Sedu, Kim Dikens i Dejvida Morsa. Međunarodno svežu krv Tremea puštaju i Lusija Mikareli, Mišjel Huisman, Rob Braun i Indija Enenga.

Za kraj – muzika. Nju Orleans živi za nju, a ne od nje. Serija vrvi od vrhunski snimljenog materijala, klubovi su puni, svirka ne prestaje, životni sokovi kruže atmosferom. Džez, fank, bluz, rok, hip hop, lokalni parti žanrovi i najgrđe forme metala – sve to u zbiru krajnjem američkom Jugu daje neprolazni šarm, a ovoj odličnoj seriji unikatnu patinu.

Podeli s drugima