chocolate

U Galeriji Prirodnjačkog muzeja (Mali Kalemegdan 5) u toku je izložba “Crno i belo – priča o čokoladi”, autora Olge Vasić i Dese Đorđević Milutinović

Kristina Đuković

Izložba je osmišljena sa idejom da se prikaže istorija nastanka i razvoja čokolade kao namirnice koju u različitim oblicima konzumiraju milijarde ljudi. Iako važi za jednu od poslastica i industrijski proizveden slatkiš, čokolada je, kako pokazuje ova izložba, zapravo proizvod prirode – svi sastojci koji ulaze u recepte za pravljenje čokolade potiču iz nje. Otuda je ova izložba svoj dom i pronašla upravo u Prirodnjačkom muzeju, praćena idejom da prirodu treba čuvati, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog čokolade.

„Čokolada je proizvod ljudskog znanja i umeća, ali su njeno ishodište, poreklo i uporište u prirodi, jer svi njeni sastojci potiču odatle i to kako iz biljnog, tako i iz životinjskog carstva. Semenke drveta kakaovac (Theobromacacao), koje u prirodi i danas raste u tropskim predelima Amerike, osnovna su sirovina za pravljenje čokolade. Drugi važan sastojak, šećer, dobija se iz tropsko-suptropske biljke iz porodice trava, šećerne trske (Saccharumofficinarum), i šećerne repe (Betavulgaris var. altissima) čija najbliža rođaka, morska repa (Beta vulgaris subsp. maritima), u prirodi raste na sredozemnim i atlantskim obalama u Zapadnoj Evropi i Severnoj Africi. Mleko, koje daje karakteristični ukus mlečnoj čokoladi, proizvod je mlečnih žlezda domaćih životinja govečeta (krava) i koze, koje su nastale pripitomljavanjem divljih predaka“, navodi se u saopštenju povodom ove izložbe.

Izložba obuhvata botanički, zoološki, istorijski, etnološki, ekonomski i kulturološki aspekt čokolade, a posetioci mogu saznati gde je pronađena najstarija čokolada na svetu, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka,  koju je ulogu imala u životu srednjeameričkih naroda i kako je kroz istoriju, različite civilizacije i drevne kulture, uz pomoć industrijskog razvoja i komercijalnih zahteva tržišta nastajala savremena čokolada.

Ukoliko ste mislili da je topla čokolada, kao napitak koji često, u ovim zimskim danima, biraju sladokusci po kafićima, savremeni izum – varate se. Upravo ova izložba pokazuje da je prvobitni oblik čokolade u degustaciji i bio u tečnom obliku, da bi se tek kasnije popularizovala razne varijacija u čvrstom agregatnom stanju. Zanimljivo je istaći da je tečna čokolada i dalje prvi izbor afričkih sladokusaca, jer tamošnji naučnici još uvek ne uspevaju da pronađu neko čvršće rešenje za visoke temperature na „Crnom kontinentu“.

Za dizajn i projekat izložbe zaslužni su Nenad Marković (scenograf), Milan Janić (dizajner), za izradu mulaža Aleksandar Stojanović, a za tehničku realizaciju Aleksandar Stojanović, Miroslav Jovanović, Predrag Ilić. Izložba je realizovana u saradnji sa proizvođačima čokolade: Art Ival i Adore (Beograd) i Eugen (Novi Sad) i Farmaceutsko-fizioterapeutskom školom (Beograd), Ambasadom Meksika u Srbiji i Muzejem primenjene umetnosti, a recepte poslastica od čokolade pripremila je Ivana Popović (blog MALIIV, Beograd). Izložba je otvorena do aprila ove godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli s drugima