Prvi put na tržištu Srbije – Superuvce – edukativni strip na preko 245 strana o superheroini koja nosi slušne aparate!


 

Jedinstvena stripska publikacija Superuvce proglašena je za najbolju stripsku publikaciju i za jednu od tri najbolje knjige za decu u Americi u 2015. godini. To je autobiografska priča uspešne autorke oštećenog sluha, koja se na zanimljiv i lako razumljiv način bavi iskustvom odrastanja devojčice Cece koja, usled preležanog meningitisa, ostaje oštećenog sluha i dobija slušne aparate. Knjiga govori o izazovima s kojima se susreće svako dete, međutim, priča se dodatno komplikuje zbog Cecine različitosti od vršnjaka. Cecino iskustvo je puno iskrene napetosti, drame, ali i divnih trenutaka kojima obiluje život svakog novopečenog školarca. Čim Ceca otkrije da ima „supermoć“ koja joj omogućava da čuje učiteljicu i kad je van učionice, situacija počinje polako da se menja. Ona postaje superheroina zvana Superuvce i stvari kreću nabolje.

O cilju izdavanja ovog stripa kod nas predsednica udruženja Sajberuvce Jelena Pavićević Ilin rekla je: „Naša osnovna ideja je da Superuvce upozna decu oštećenog sluha u Srbiji s iskustvima nekog njima sličnog, kao i da na zanimljiv način ovu temu učini razumljivijom svoj deci, roditeljima i javnosti uopšte. Hvala svim ljudima dobre volje koji nas podržavaju u ovom važnom poduhvatu.“

„Superuvce je knjiga ispunjena izuzetnim porukama, a pri tom neočekivano zabavna i duhovita. S obzirom na poziciju koju Čarobna knjiga ima kao jedan od tri najveća stripska izdavača u Srbiji, saradnja s udruženjem Sajberuvce na ovom projektu predstavlja pravi način da damo svoj doprinos boljem uklapanju dece s oštećenim sluhom u društvo“–Borislav Pantić, osnivač i direktor Izdavačke kuće Čarobna knjiga.

Želja ove knjige, to jest njene autorke, jeste da inspiriše one koji su „drugačiji“ ili se tako osećaju i da pomogne drugima da razumeju šta znači „biti drugačiji“.

Autorka Sisi Bel je ovom prilikom poručila: „Izuzetno me je obradovala inicijativa udruženja Sajberuvce i Čarobne knjige da moju knjigu objave na srpskom jeziku. Nadam se da ćete uživati čitajući je sa svojom decom.“

„Oduševljeni smo mogućnošću da podržimo inicijativu ovakvog značaja za decu oštećenog sluha i njihove porodice. MED-EL ima viziju da svakom detetu u Srbiji s ozbiljnim oštećenjem sluha omogući pristup tehnologiji koja mu može promeniti život, a podizanje svesti i edukacija javnosti o ovoj temi može doneti samo dobro onima koji se suočavaju s gubitkom sluha“, rekao je Markus Barta, regionalni menadžer austrijske kompanije MED-EL, koja je pomogla izdavanje ove knjige.

Sesilija Karolina „Sisi“ Bel (Cecelia Carolina „Cece“ Bell) američka je autorka i ilustratorka rođena u Ričmondu u Virdžiniji. Kao četvorogodišnjakinja je preležala meningitis i usled preležane bolesti dobila oštećenje sluha zbog kojeg nosi slušne aparate. Diplomirala je ilustraciju i dizajn na Državnom univerzitetu Kent i danas je nagrađivana autorka knjiga za decu, od kojih je Superuvce (El Deafo) najuspešnija. Udata je za Toma Englbergera, koji je takođe pisac za decu.

Superuvce se može kupiti u knjižarama Vulkan i Delfi, i u svim bolje snabdevenim knjižarama u Srbiji, kao i putem onlajn narudžbenica. Više informacija o samoj knjizi i pojedinostima nabavke možete dobiti na adresi www.sajberuvce.org, kao i na www.carobnaknjiga.rs. Kontakt je i Jelena Pavićević Ilin, predsednica udruženja Sajberuvce (tel. +381/63/107-01-95; imejl: office@sajberuvce.org; sajt: www.sajberuvce.org).

Podeli s drugima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •