Steve_1_web

Gej koji se nesrećno zaljubljivao u hetero muškarce, pokazao je u svojoj karijeri da zaista ima mozak i muda. Priča se vrti oko toga kako je u jednom periodu života zamalo ostao i bez jednog i bez drugog.

„…na ulici u… lepljivom plavom bademantilu, više puta pokvašenim i osušenim Calvin Klein gaćicama, čizmama na nogama i s posledicama dvodnevnog provoda na ekstaziju uklesanim u lice, moje šanse da mi stane taksi bile su ravne nuli.“

Dario Stajić

Krajem prvog kvartala sledeće godine, iz štampe izlazi biografija zvanično najpopularnijeg lika zlatnog doba MTV Europe, Reja Kouksa: „My Most Wanted Life“. To je ujedno bio i motiv da se čekanje prekrati uz čitanje sećanja drugoplasiranog sa liste „večnih“, Stiva Blejma.

Burne devedesete obeležila je i rečenica koju smo veoma često čuli sa TV prijemnika: „Hi, my name is Steve Blame and this is MTV News“. U periodu od 1987 do 1994, jedan od najmarkantnijih voditelja na muzičkoj sceni, svojim idejama, prikladno ležernim i prirodnim nastupom, pomogao je evropskoj filijali, do tada tipično američkog formata, da uspostavi novi identitet i vladavinu nad medijskim nebom prošaranim satelitskim antenama i adaptiranim metalnim lavorima. Sledile su dve burne godine u uredništvu nemačke verzije istoga (Viva 2), garnirane istom idejom vodiljom: uvući se pod kožu publici u što većem broju domaćinstava. San se za Blejma brzo rasplinuo u burnim sukobima sa menadžmentom. Dok smo sa zanosom uživali u snopovima/spotovima kojima su nas obasipali iz katodne cevi, nismo ni slutili koliko je krvi, znoja i suza proliveno u vojnim ofanzivama, t.j. prirodnoj selekciji medijskih kadrova.

Najvažniji delovi knjige su, iako prekasno objavljeni, nešto poput privatnog obračuna s tim vremenom. Nestrpljivim i prezaposlenim fanovima, vredilo bi preporučiti da pročitaju samo stranice 9-24 „Fear and Loathing in Cologne“ i 305-369: „Hapiness“, „Das Experiment“, „Gods and Monsters“ i „The Usual Suspects“. Naime, pripovedanje se vrti oko tog kratkog istorijskog perioda (1994-1996). Blejm, nošen uspehom u karijeri, izložen rastućem pritisku i strahu pretpostavljenih od uvećavanja njegove moći kod publike, zvezda i radnih kolega, povlači iznuđen potez. Menja okolinu. Prelazi kod konkurencije. U prividnoj suštini – svetski putnik, on se zapravo seli iz jednog u drugo profesionalno i kulturno okruženje (London – Keln). U potonjem i danas radi i deluje.

Viva 2, u dogovoru sa vlasnicima zamišljena kao kanal za starije juniore i mlađe seniore, kreće agresivno sa emitovanjem najnovijih top lista. I same pripreme za ulazak u etar, od prvog radnog dana, obeležene su žestokim sukobima na svim nivoima, počevši od koncepta emisija, logotipa, pa do „umetničkih“ sloboda izražavanja. Rat oko (tržista) zabave. Epilog sledi na sudu, obeštećenje, narušen unutrašnji mir i frustracije.

U ostatku dela, Blame pokušava da izigra čvrstu bibliografsku formu dodacima poput kratkih realnih i fiktivnih scenarija tj. dijaloga. Kroz priču se provlači i vagina njegove advokatice, što je verovatno posledica traganja za nekim dubljim i širim, filozofskim smislom postojanja. Ono što se moze naslutiti je da seks, alkohol, hrana i droge u čitavom miljeu igraju ogromnu, ponekad i odlučujuću ulogu. Ko može više da podnese, konzumira. Takmičarska atmosfera bez takmičarskog duha. Tamničarski duh u takmičarskoj atmosferi.

Intervjui sa zvezdama, muzičarima, očigledno ostavljeni za nastavak knjige („Emotionale Vaseline“ 2013), samo su ovlaš tretirani. Susret sa Madonom mu je pomogao da zavede zgodnog hetero Grka, pevač A-ha popravio mu je Fiat Punto… U zenitu megapopularnosti, vrata se otvaraju za susrete sa Gorbačovim, premijerkom Turske, Dalaj Lamom… MTV je u Americi nezvanično pomogao Klintonu da se domogne predsedničke fotelje. Medijum kao prazna flaša u okeanu laži. U njoj bi trebalo da bude poruka. Poruke nema. Ili je nestala, ili je nije ni bilo. Pre ovo drugo.

Blejm se tokom rada u MTV-ju, nekad manje, nekad više prikriveno izjašnjavao kao homoseksualac. Kad su ga prekookeanski naredbodavci provalili i izložili pritiscima da napusti firmu, šefica austrijske filijale na jednoj video konferenciji ispaljuje spasonosno i bez razmišljanja da su u Evropi na televiziji „sve sami gejevi“. U to su svi poverovali. Danas je situacija sa pravima LGBT zajednice u svetu daleko bolja. Mogu da se žene, razvode, dele kućne poslove, usvajaju decu, služe vojni rok…

Za kraj još jedan detalj: U jednom trenutku, tokom uključivanja u prenos „sa terena“, opkoljeni Sarajlija, pripadnik sve tri veroispovesti u ratnom vihoru, kaže Blejmu da poruči Evropljanima: „Enjoy your party!“. Za jedne igra rečima, za druge igra životima, za treće samo: „party“.

Podeli s drugima