Srećna slava!


Novi Miljin kuvar – Posne slave, po nepromenjenoj ceni od 25. oktobra na kioscima u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji


Posna slava zahteva malo više umeća nego mrsna, a ponekad, uprkos uvreženom mišljenju, nije ni jeftinija. Bez obzira na to što nema mesa, jaja, mleka i mlečnih proizvoda, riba i plodovi mora baš i nisu za džabe. Ponekad su i skuplji od mesa. Da ne pominjemo kolače i tone oraha, lešnika, badema… koje utrošite. Posebno je zahtevan slavski kolač. Uz malo rendane kore limuna biće mirišljav i možda ukusniji od mrsnog slavskog kolača.

Za posnu slavu najbolji je švedski sto kao posluženje zato što se sve vrti oko malih zalogaja i raznovrsnosti trpeze, pa ćete glavni akcenat baciti na predjela. Što ih je više, to bolje. Pravilo je da ne budu sva na isti kalup već da ima mnogo boja na stolu i da se zadovolje raznovrsni ukusi. Ako forsirate samo salate ili jednu namirnicu, na primer spanać, ništa niste uradili koliko god jela da ste spremili. A obavezno je i makar jedno jelo od ribe ili plodova mora.

Poslastice su posebna priča. Kako posni kolači dugo mogu da stoje, možete da ih spremite i nedelju dana ranije.

Tradicija

Za posnu slavu treba spremiti postan slavski kolač – bez mleka, jaja i maslaca. Kolač može biti okrugao, u obliku hleba ili kalupa u kome se mesi, ali u tom slučaju je važno da se prekrsti i optoči vencem od upletenih pletenica. Preko kolača stavite krst od traka od testa. Na sredinu stavite poskurnik, koji se negde naziva i pečat ili poskurica. Za taj važan detalj potreban je drveni model (pečat) koji ima skoro svaka kuća. Ukoliko ga nemate, nabavite ga u crkvi ili na mestima gde prodaju drvena pomagala za kuhinju. Slavski kolač, vino, žito i sveća obavezni su u svakoj kući koja slavi krsnu slavuPoskurnike bi trebalo staviti i na četiri kraja krsta preko kolača. Ako stavljate samo jedan poskurnik, onda to mora da bude onaj glavni, na kome piše ИС XС НИ KA – u prevodu s grčkog: Isus Hristos pobeđuje.

Za bogatiji kolač trebalo bi da napravite pet kugli od testa – jednu veću u sredini i četiri okolo (kao krst) i da stavite pet poskurnika: glavni (ИС XС НИ KA) na središnju kuglu, a ostale na četiri manje kugle.

Pored poskurnika, slavski kolač se ukrašava i ukrasima od testa. Bilo da vam je slavski kolač postan ili mrsan, i za poskurnike i za ukrase koristi se testo umešeno od brašna i vode. Osnovna mera je: na 250 g brašna ide 1 dl vode.

Ukrasi za slavski kolač imaju svoju simboliku, predstavljaju želje ukućana. Ružice su tu u želji da vam deca budu lepa, ptice za zdravlje i veselje, burence označava želju za obiljem, knjiga da svi budu pametni, grozd da sve dobro rodi…

Po starom običaju, u sredinu slavskog kolača treba zabosti osvećeni bosiljak, a obavezno je i da se kolač pojede. Naši stari su verovali da je bacanje slavskog kolača veliki greh cele porodice.

 

Podeli s drugima