Sandale – Bekim Sejranović (Booka)


Pronalazio se Bekim Sejranović u nekakvoj stvarnosti koju je sam pokušavao da izmeni raznim metodama. Pružao je ruku, skoro svima, ponavljao neke misli, bile su plodovi empirijske prirode


Darko Doni

U maju prošle godine, zauvek nas je napustio hrvatski, norveški i bosanskohercegovački književnik i prevodilac Bekim Sejranović. Bio je relativno mlad i iza sebe nije ostavio prevelik stvaralački opus. Lično, pomalo me je stid čitati to što je ispisao. Njegov život bila je književnost i njegova književnost bila je život. Ne da me ne zanima šta je, ko, kada i kako i koliko tačno doživeo, nešto mora da ostane neizgovoreno. Doživljenog i hiperrealizma ima i kod Bukovskog i kod Knausgora i recimo kod nas nepravedno nepoznatog i neprevođenog Nemca Kurzezka. Sejranović je voleo ekstremno i ekstremno živeo. Vredi li tolika žrtva? Zbog čega gledati kroz ključaonicu kad neko jede, pije, vrši malu i veliku nuždu? Da li smo svi postali egzibicionisti i voajeri? Njegovo ogledalo koje nam pruža, napuklo je, surovo i nemilosrdno. Kupio sam njegove knjige. Pročitao ih i nije mi bilo dobro.

Njegova neprekidna borba, kako egzistencijalna i stvaralačka, nije dobar primer kako za malu i za veliku decu, tako ni za male i velike odrasle. Patnja kojom se obmotao, skitanje i identitetske zvečarke koje su trovale i uništavale njegovo dobro i naivno poimanje sveta i njegove dobre misli, krile su u sebi anahronu, religioznu dubinu i dilemu: Kada i kako činimo dobro/loše? Da li smo dostojni drugih, samih sebe? Reči koje pišemo i izgovaramo nestaju u trenutku svoga nastanka.

Iskreno, Sejranović je bio okružen lažima. I sam, svestan svoje sumnje, dobrodušan, bežao je na razne tulume, konzumirao, lako i teško, žestoko i manje žestoko, plesao, svirao, pevao, plovio… da bi onda, mesecima, teško radio, kako bi sve te svoje egzibicije finansirao i ovaploćivao. Voleo je žene, brzo se zaljubljivao, još brže razočaravao, da bi na kraju pokušao sve da izgladi kroz trajna prijateljstva. Nije im dozvoljavao da mu se u potpunosti približe, iako je svaka njegova ljubav izgleda bila najveća od svih ljubavi. Nije nikome dopuštao da ga mrzi. Bio je otvorena knjiga puna tajnih znakova.

Pronalazio se u nekakvoj stvarnosti koju je sam pokušavao da izmeni raznim metodama. Pružao je ruku, skoro svima, ponavljao neke misli, bile su plodovi empirijske prirode. Živeo je sa crncima u getima Osla, plovio Savom. U osnovnoj školi deca su se rugala njegovoj gojaznosti, znao je da bude kul, da se izbori da bude kul, ljubazan i tajanstveno nepristupačan – u suštini. I da ga nije briga za sve i da za svakoga pronađe pravu i dobru reč i da sve ostane u dubini njegovog pogleda dok roni u hladnu vodu.

Voleo je roditelje svoje majke. Oni su ga pazili i odgajali kad je bio mali. Partizanska porodica. Voleo je oca s kojim se nikad nije razumeo, osim pod uticajem alkohola.

Ulazio je u rizik. Bio zaista s nebrojano mnogo žena. I solista. Bar tako piše. Nije krio osećanja, niti ćutao, ali nije im verovao. Sumnja je uvek bila tu. Do pravih reči i rečenica dolazio je kroz bujice izgovorenoga. Teškom mukom osvajao je poverenje norveških rektora, kolega s posla, kritikovao je i bio kritikovan. Cenim, ali bez taktike i strategije, ni telo s plakata propagandnih filmova Leni Rifenštal ne može da izdrži duže od nekoliko decenija. Živeo je duže od toga.

Ranije priče, koje su objavljene na kraju ove zbirke, pokušavaju da objasne svet, imaju zaplete, mustru i kulminacije. Sve ostale, dionizijsko-dokumentarna su predaja čulima i osećanjima. Filigranska metražna roba. Posedovao je dar, znao biti prokleto jednostavan i zagaziti zaista duboko. Ali, ponavljam, bio je okružen lažima. I to je bio njegov problem.

Pružao je ruku svima, gubitnicima i poraženima pre svih, bio je hrabar. Išao napred, bez konkretnog cilja, osim istinske i nepatvorene književnosti. Razne sredine su ga uništile. Pitanje je da li bi mu bilo bolje da je izabrao samo jednu sredinu.

Vredi li to, dragi Bekime? Pitam te. Nisam te poznavao. Voleo bih da si živ. Mogao si još puno toga svima da nam daš.

Nepoznati prijatelj.

 

Podeli s drugima