reza

Ziloti, članovi revolucionarnog jevrejskog pokreta iz prvog veka ove ere, podsticali su krvavu pobunu protiv Rima. Ekstremno krilo, sikariji ili „bodežaži“, bili su poznati i po atentatima na pripadnike i simpatizante tada najjače vojne sile na svetu

Dario Stajić

Američkog teologa iranskog porekla spikerka Fox News pitala je: „Ko vam je dao pravo da govorite o Isusu?“ Možda je jedina istinska vrednost i poenta knjige u tome što je njena pojava isprovocirala ovakvo pitanje? Ali i ovaj kratki, nedorasli i neuki prikaz u par redova.

Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nijesam došao da donesem mir nego mač. Duhovna pobuna protiv zla, iz Jevanđelja po Mateju, predmet je mnogih polemika o (navodno?) militantnoj prirodi hrišćanstva. Kao što se uostalom i islamu pripisuje slično značenje zbog: „Paradise lies under the shade of swords“.

Izvlačenje iz pre svega duhovnog, pa onda i literarnog, istorijskog, geografskog, lingvističkog konteksta, ujedno je i metoda i problem (ne samo) Aslanove knjige. Neke se činjenice veoma teško daju proveriti. A lako prevideti. I tako nastaju hipoteze o životu Isusa iz Nazareta. Koje ne doprinose ama baš, ili skoro ničemu. Donose dodatnu pometnju. Dolare u džep autora bestselera. Municiju fundamentalistima.

Ziloti, članovi revolucionarnog jevrejskog pokreta iz prvog veka ove ere, podsticali su krvavu pobunu protiv Rima. Ekstremno krilo, sikariji ili „bodežaži“, bili su poznati i po atentatima na pripadnike i simpatizante tada najjače vojne sile na svetu.

Po Aslanu, Isus je za života propovedao borbu za pravdu, ujedinjenje i oslobađanje od okupatora, koja je tek preko Svetih apostola Petra i Pavla, prerasla iz svetovnog u duhovni karakter.

Drevne duhovne knjige, tako su vešto i duboko doživljene, izgovorene, pa napisane, da ih ovde i pored svih, nazovi, protivrečnosti i pored niza zapadnih izvora, naučnih tekstova, navedenih i analiziranih na skoro 100 stranica pogovora, sve i da hoćemo, ne možemo da prozremo. Racionalno razumemo.

Pa, ko hoće, neka se moli. Ko neće, neka se ne moli. Ko hoće, neka piše. Ko hoće, neka čita. Stvar je, koliko i ako kapiram. U slobodi govora i izražavanja, ali i u izvesnoj odgovornosti, za ono što govorimo, kome govorimo, kako se izražavamo.

Anonimnost prija. Anonimnost ne postoji.

Za kraj, ako vam se ova knjiga ipak čita, probajte, možda, prvo sa prošlim Aslanovim delom: No god but God: The Origins, Evolution, and Future of Islam.

„get the whole picture“. ili „Let’s Get Lost“.

Podeli s drugima